reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vesmírná sonda Rosetta ukončila svou misi

1.10.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
Vesmírná sonda Rosetta ukončila svou misi
Vesmírná sonda patřící Evropské kosmické agentuře včera po poledni slavnostně ukončila svou dlouhou pouť vesmírem. V závěru své dvanáctileté mise sonda dopadla na kometu, ze které sbírala data.
Evropská kosmická agentura vyslala svou vesmírnou sondu na začátku března roku 2004. Sonda Rosetta měla za úkol dosáhnout komety 67-P/Churyumov-Gerasimenko a provádět na ní průzkum. Toho se Rosettě povedlo dosáhnout v roce 2014, kdy ke kometě po deseti letech doletěla. Následně sonda sbírala nejrůznější data, pořizovala snímky a analyzovala plyny a prach. Jejím hlavním cílem bylo především zjistit více informací o kometě a nahlédnout do tajů vzniku sluneční soustavy.

Součástí vesmírné sondy Rosetty byl i malý modul Philae, který byl vyslán na povrch komety 67-P/Churyumov-Gerasimenko a místo jeho dopadu nebylo dlouhou dobu k nalezení. ESA však modul Philae na začátku září tohoto roku nakonec našla.

Sonda Rosetta už ukončila svůj úkol a sesbírala dostatečné množství informací. Přesně podle plánů ji tedy ESA 30. září navedla na její poslední cestu. Sonda tak dopadla na povrch komety 67-P/Churyumov-Gerasimenko a při této akci ještě stále posílala týmu z Evropské kosmické agentury data a fotografie.





Poslední fotografie byla pořízena 51 metrů nad povrchem komety. Sonda se odmlčela v 13:19 SELČ, což bylo z důvodu zpoždění signálu asi 40 minut poté, jak dopadla. Přistání bylo spíše pomalé, aby se zamezilo odrazu sondy od povrchu, jako se to stalo s modulem Philae.

Důstojný odchod této kosmické sondy sledoval i výzkumný tým z Evropské kosmické agentury, jehož členové po dopadu Rosetty na povrch komety začali uznale tleskat a objímat se. Poté, co Rosetta ukončila svou pouť dlouhou více než šest miliard kilometrů, si uznání zasloužila.

"Děkujeme ti, Rosetto," zveřejnil prohlášení na rozloučenou generální ředitel ESA Jan Woerner. Jan Woerner byl s výsledky spokojen, ještě před dopadem sondy prohlásil, že to byla neuvěřitelná mise.

Dvouleté zkoumání sondy Rosetty ukázalo mnoho neznámého o kometách. Nyní je však už jisté, že Rosetta se svému týmu z Evropské kosmické agentury už neozve. Mise byla oficiálně prohlášena za ukončenou. I když už se vědci od sondy nic nového nedozví, pořád mají ještě velké množství vědeckého materiálu, který musí projít a zpracovat.

Mezi objevy, které Rosetta za svého funkčního období udělala, patří například nález kyslíku v plynech kolem komety. Sonda také pozorovala změny, které se s kometou děly, když dosáhla svého nejbližšího bodu ke Slunci a zahřála se.

Zdroje: engadget.com, IFLScience
reklama