reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

VR kamera Nokia Ozo se blíží

1.12.2015, Jan Vítek, aktualita
VR kamera Nokia Ozo se blíží
Společnost Nokia ohlásila v letošním létě vývoj kamery Ozo, která dokáže zachytávat kvalitní video a audio všude kolem sebe. Může se tak hodit třeba pro živé přenosy z různých událostí, které budeme sledovat díky VR headsetu.
Nokia Ozo byla poprvé představena letos v červenci a už tehdy jsme si ji mohli prohlédnout a vypadalo to, že kamerka bude schopna zachytávat skutečně veškerý prostor kolem sebe. Nyní je ale zřejmé, že nebude mít tvar koule, která by mohla být třeba zavěšena nebo umístěna na tyči. Namísto toho bude vypadat takto:





Z umístění objektivů to vypadá, že tato kamera bude mít o svém okolí podobný přehled jako usazený a rozhlížející se člověk. V zadní části jsou tak jen ovládací prvky s jistou nástavbou, kde by měla být baterie, a dole můžete vidět stojan. Pro sledování sportovního utkání nebo nějaké kulturní události takový rozhled ale bude bohatě stačit.
Nokia včera představila svou VR kamertu Ozo na zvláštní události v Los Angeles a spustila nové stránky (viz zdroj) s různými materiály a také technickými specifikacemi. Využívá tedy celkem osm kamer se snímacími čipy o rozlišení 2000 x 2000, které jsou schopny zaostřit na vzdálenost půl metru. Co se týče stereoskopického vjemu, pak ten dokáže poskytnout v horizontálním rozsahu 260 ° a horizontálním 130 °. Každý objektiv sleduje kolem sebe prostor v úhlu 195 ° a má závěrku f/2,4.

V Los Angeles byla kamera Ozo představena také v akci, a to s využitím nedaleko probíhajícího koncertu v Capitol Records. Jeho průběh mohli účastníci vzdáleně sledovat. Nokia samotná doufá, že zaujme především filmová studia, producenty dokumentů a také vzdělávací instituce. Zmínila už také několik společností, jež by měly patřit mezi její partnery, a to konkrétně Akamai, Amazon Elemental Technologies, Facebook Oculus, HTC a Samsung. Vedle toho mají právě probíhat rozhovory s velkými filmovými studii.


Samotná kamera Ozo již je hotová a zájemci si ji mohou předobjednat, ovšem zapomeňte na to, že byste si jí mohli brzy nahradit svou webovou nebo IP kameru. Jeden kus totiž přijde na 60.000 dolarů a pak je k dispozici i volitelné příslušenství v podobě extra baterií, pamětových karet, dokovacích zařízení a stojanů. Nicméně Nokia plánuje v případě zájmu přijít i s levnějšími verzemi, ale ani tak se z Ozo nemá stát masová záležitost.

Zdroj: Nokia

reklama