reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Výběr základní desky: první a nejdůležitější krok

6.11.2014, Jan Vítek, návod
Výběr základní desky: první a nejdůležitější krok
Chcete si postavit vlastní počítač a nejste si jisti ohledně výběru základní desky? Pak je tu pro vás dnešní článek, v němž se dozvíte vše potřebné, abyste se mohli správně rozhodnout, věděli na co myslet a co chtít.
Pokud se někdo rozhodne postavit si počítač, jako jeden z prvních kroků jej čeká volba základní desky, tedy pochopitelně poté, co si zvolí příslušnou platformu, resp. procesorový socket. Na trhu jsou desítky modelů základních desek využívajících shodný socket, jež se mezi sebou liší hlavně rozměry (formátem), výbavou, čipovou sadou a cenou.

Výrobci samotní se pak snaží ještě své modely odlišit různými designovými prvky, vlastními technologiemi či "technologiemi" a také vytváří celé řady základních desek, jež mají být vhodné jako základ pro normální počítač, herní počítač, speciál pro přetaktování a pak tu jsou různé další speciální edice, třeba Black Edition od Gigabyte, které prochází náročnými testy a nabízí dlouhou záruku.




- testování desek Black Edition v továrně Gigabyte v Nan-Ping -


Při výběru se nejdříve musíte rozhodnout s ohledem na 3 základní vlastnosti:


Procesorový socket


V případě firmy Intel máme dnes na výběr dva, a to LGA 1150 pro celou škálu procesorů s různým výkonem a vlastnostmi a LGA 2011-3 pro ty nejlepší desktopové modely určené pro HEDT (High-End Desktopy). Firma AMD má na výběr AM3+ pro klasická CPU, FM2+ pro APU a nejnověji AM1 pro úsporná APU. Pak se krátce podíváme i na desky s integrovanými procesory i chladiče.


Formát


Výběr uživatele bude záviset na tom, jak velké PC si chce postavit a také na tom, jaké možnosti rozšíření či výkon od něj očekává. Na výběr jsou mimo jiné tři základní možnosti: ATX, Micro ATX a Mini ITX.


Čipová sada


Dnes již není její výběr tak důležitý. Procesory pro LGA 2011-3 využívají pouze jednu, APU pro AM1 nepotřebují žádnou, a tak se budeme rozhodovat spíše u desek se sockety LGA 1150, AM3+ a FM2+.


Dále se podíváme na rozložení komponent na typické základní desce a speciální výbavu.
reklama