reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vyděračský software s programem odměn aneb zaplaťte infekcí dalších

12.12.2016, Milan Šurkala, aktualita
Vyděračský software s programem odměn aneb zaplaťte infekcí dalších
Vyděrači přišli na další techniku, která jim může zvýšit "výdělky". Ransomware Popcorn Time totiž umožňuje platit nejen pomocí bitcoinů, ale také tím, že napadený sám infikuje další uživatele a rozšíří tak infekci.
Ransomware (aneb vyděračský software) je dnes velmi oblíbenou technikou, jak IT kriminálníci získávají peníze. Software zahesluje důležitá data na počítači nebo rovnou zablokuje celý počítač a vyžaduje po napadeném platbu. Ta je obvykle v bitcoinech. Totéž se týká i dalšího ransomware, který je nazván Popcorn Time. Ten zašifruje většinu dat na počítači pomocí AES-256 algoritmu a napadený musí zaplatit jeden bitcoin výkupného, což je v přepočtu necelých 20.000 Kč.


Ransomware
www.elbpresse.de [CC BY-SA 4.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], přes Wikimedia Commons


Napadený dostane sedm dní na zaplacení výkupného, jinak jsou mu data smazána. Totéž se stane po čtyřech neúspěšných pokusech o zadání hesla. Tentokrát ale útočníci zvolili zajímavou metodu, jak svou nekalou činnost ještě posílit. Do systému zabudovali jakýsi program odměn, kdy se napadený může vykoupit nejen jedním bitcoinem, ale také tím, že infikovaný link pošle dalším lidem. Pokud se najdou dva, kteří jsou na základě tohoto odkazu infikováni a zaplatí, původní napadený dostane klíč k odemčení zdarma.

Útočníci tvrdí, že jsou studenti IT ze Sýrie a potřebují peníze na jídlo, léky a přístřeší. Hlavní autor měl dle zamykací obrazovky v roce 2015 ztratit oba rodiče a sestru. Tímto krokem pak mají útočníci dle mluvčího týmu reagovat na nečinnost ostatních zemí.

Zdroj: zdnet.com, ibtimes.co.uk


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama