reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Výkon bitcoinové sítě už je opět na úrovni před čínským exodem

9.12.2021, Jan Vítek, aktualita
Výkon bitcoinové sítě už je opět na úrovni před čínským exodem
Těžařům Bitcoinu trvalo poměrně dlouho, než se vzpamatovali ze zákazu těžby v Číně, ovšem nyní už opět dosáhli letošní úrovně z května. To mimochodem těžařům Etherea trvalo mnohem kratší dobu. 
Těžbu Bitcoinu a kryptoměn obecně poznamenala jednak výrazná korekce, která proběhla právě letos v květnu a poslala hodnotu kryptoměn dolů na několik měsíců. Z toho se už sice Bitcoin a Ethereum vzpamatovaly, přičemž těžaři Etherea už také dokázali dalece překonat květnový výkon celé sítě, který dosáhl téměř 600 TH/s. 
 
 
V porovnání s Bitcoinem ale v květnu odstartoval v případě Etherea jen mírný propad a už ke konci srpna hashrate poprvé překonal hranici 600 TH/s a nyní už je vysoko nad 800 TH/s. To jen dokazuje, jak se do sítě pravidelně zapojují nové a nové grafické karty. 
 
Jednoduchým výpočtem také dojdeme k tomu, že pokud za poslední kvartál přibyl výkon cca 200 TH/s, představuje to dva miliony karet s výkonem 100 MH/s, čili dejme tomu něco přes dva miliony RTX 3080 v původní verzi nebo cca šest milionů RTX 2060 či RTX 3060 LHR. 
 
 
Oproti tomu výkon bitcoinové sítě se propadl velice výrazně, a to o cca polovinu, přičemž opětovný růst byl výrazně mírnější, takže není divu, že na 180 milionů TH/s se dostává až nyní, respektive ještě tam není, ale brzy bude. 
 
 
Těžba Bitcoinu z Číny přitom v podstatě zmizela a tato země aktuálně nemá žádný významný podíl, na čemž se ale také může podílet maskování pomocí VPN. Ostatně právě v Irsku by se ve skutečnosti nic těžit nemělo a jde spíše o tamní VPN služby a podobné by to mohlo být v Německu. Víme však, že těžba se měla přesunout především do USA, Kanady, Ruska či Kazachstánu. 
 
Co se týče Evropy, největší podíl na reálné těžbě Bitcoinu by mělo mít Švédsko (1,2 %), z něhož právě nedávno zazněl požadavek na to, aby v Evropě byla těžba kryptoměn s modelem Proof of Work zakázána právě kvůli vysoké spotřebě energie. Právě kvůli mizivému podílu Evropy na těžbě ale nejde o velké téma a uvidíme, zda se vůbec ujme.  


reklama