reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Výkonné Core i7 "Haswell-E" přijdou v druhé polovině roku

27.12.2013, Jan Vítek, aktualita
Výkonné Core i7 "Haswell-E" přijdou v druhé polovině roku
Společnost Intel si v poklidu chystá novou generaci procesorů pro takzvané HEDT, čili hi-end desktopy, což budou procesory Haswell-E. Ty tak přijdou na trh déle než rok po představení klasických procesorů Haswell a poprvé slibují až osm jader.
Nedávno jsme se dozvěděli podrobnosti o chystaných procesorech Haswell-E, a to především to, že nabídnou výkon až osmi procesorových jader s podporou Hyper-threadingu, čili virtuálních jader tu bude až šestnáct. Vedle toho se můžeme těšit také na podporu pamětí DDR4, samozřejmě se čtyřkanálovým řadičem.





Nyní se již ví, že Intel si nové procesory chystá na druhou polovinu příštího roku, takže by je mohl oficiálně představit na Computexu. Očekává se, že na trh se dostanou přinejmenším tři verze, a to základní šestijádrová s cenou 400 USD, dále osmijádrový za 600 USD a nakonec jako obvykle bude uveden také model s cenovkou 1000 USD, jenž bude také osmijádrový, ale taktovaný na nejvyšší frekvenci.

K provozu Haswell-E budeme potřebovat novou základní desku s čipovou sadou Intel X99 Express a socketem LGA 2011-3. Čipová sada nabídne dobře známá rozhraní jako SATA 6 Gbps, USB 3.0 či 2.0 a také několik linek PCI Express 2.0. Nebude tedy žádný problém ji využít také k připojení očekávaných výkonných SSD, jež využijí rozhraní SATA Express - spojení SATA 6 Gbps a PCI Express 2.0.

Zda budou nové Haswell-E skutečně představeny na Computexu, to se ještě uvidí. A pokud ne, k vidění by měly být alespoň první základní desky s LGA 2011-3.

Zdroj: techPowerUp
reklama