reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Výrobci desek začínají chystat nové BIOSy pro Windows 11, je to třeba?

12.8.2021, Jan Vítek, aktualita
Výrobci desek začínají chystat nové BIOSy pro Windows 11, je to třeba?
Pokud jde o nové požadavky Microsoftu na hardware, které jsou spojeny s možností instalace systému Windows 11, zatím není vůbec kam spěchat. Někteří výrobci ale už reagují a připravují příslušné aktualizace. 
Jak jsme se nedávno dozvěděli přímo od Microsoftu, hardwarové či obecně systémové požadavky nových Windows 11 budou skutečně vyžadovány, takže aniž bychom se snažili je nějakým způsobem obejít, což by pochopitelně případně mohlo jít, musíme si připravit vhodnou sestavu. To znamená především procesor ne starší než Intel Core 8. generace či 2. generaci procesorů Ryzen (zde může ještě přijít změna) a pak modul TPM 2.0 či firmwarově založený fTPM. 
 
 
Pokud ale máme relativně nový hardware, který spadá do požadavků Microsoftu, neměli bychom mít ani problém s TPM. Kde tedy vězí problém, s nímž nám chtějí být nápomocní výrobci základních desek, jako je Asus či ASRock. Ti totiž začali připravovat nové verze BIOSů pro své modely základních desek. 
 
Jde o to, že základní desky už běžně nabízejí funkci fTPM, která ovšem zvláště v případě značkových a na trhu samostatně prodávaných modelů bývá běžně deaktivovaná. Čili my si ji můžeme buď sami v BIOSu manuálně aktivovat, anebo dle představ výrobců desek si stáhneme a nainstalujeme novou verzi BIOSu, která má fTPM zapnuto už ve výchozím nastavení. 
 
 
Samozřejmě že je rychlejší a snadnější si v BIOSu najít funkci fTPM a zapnout ji, nicméně je pravda, že se tím bude moci předejít pozdějším problémům třeba v případě, že se někomu nastavení BIOSu zresetuje a dotyčný pak nebude tušit, z jakého důvodu mu odmítá nabootovat či korektně pracovat operační systém. Navíc se můžeme také podívat, zda výrobci desek náhodou nenabízejí v rámci nových verzí BIOSu i jiné novinky, které by se mohly hodit, třeba rozšířenou kompatibilitu s paměťovými moduly, novější AGESA, apod. Na druhou stranu je vždy vhodnější často aktualizovat BIOS na deskách se záložní kopií, využít UPS, anebo si alespoň vybrat dobu, kdy se za okny neprohánějí blesky. Náhody se dějí a náhlý výpadek sítě by nám mohl přichystat nepříjemný problém. 


reklama