reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Výrobci základních desek: kdo přežil a kdo ne

27.5.2015, Jan Vítek, článek
Výrobci základních desek: kdo přežil a kdo ne
Základní desky jsou jako jedna z nejdůležitějších částí počítače stále velkým tématem, a tak se podíváme na jejich vývoj s ohledem na výrobce. Při té příležitosti si připomeneme ty, kteří už tu nejsou.
Existují různá období vývoje osobních počítačů, v nichž můžeme mluvit o dominanci určitých výrobců základních desek, kteří nemají svou pozici nikdy jistou, stejně jako ostatní výrobci počítačového hardwaru. Však takový Abit, kdysi velmi oblíbená firma vyrábějící kvalitní základní desky, svůj souboj s ostatními prohrál, ustoupil ze scény a nakonec během roku 2008 zkrachoval. Z trhu přitom zmizel velmi rychle, stačil mu na to z našeho hlediska právě jen rok 2008, na jehož začátku ještě představoval nové modely.




- základní deska PCChips P33G se sadou SiS671FX - výbava pro Core 2 Duo


Vedle výrobců základních desek můžeme vzpomínat také na výrobce čipových sad, jejichž modely pro procesory Intel a AMD již bez výjimky patří jen do minulosti, k čemuž však nepřispěl konkurenční boj mezi nimi samotnými, ale spíše vývoj PC hardwaru směřující k čím dál větší integraci funkcí čipových sad do procesorů. Takový Intel už postupem času ztratil zájem na tom, aby jiní výrobci jako SiS nebo VIA produkovali čipové sady pro jeho procesory, a tak jim prostě neumožnil je dále vyrábět, a stejnou cestou se vydalo i AMD. Nedá se přitom říci, že by to bylo k neprospěchu věci, však mnozí, kteří se na přelomu tisíciletí potýkali se základními deskami značky PC Chips s čipy SiS (a samozřejmě nejen s nimi), by mohli vyprávět, co to jsou skutečné problémy s kompatibilitou hardwarových komponent. Problémy se ale v těchto dobách nevyhýbaly ani renomovaným výrobcům a můžeme říci, že dnes se s nekompatibilitou komponent setkáme spíše výjimečně, a situace je tak daleko lepší.




- Abit AX78 (AMD 770 + SB600) - jedna z posledních desek této firmy -


Jací výrobci desek nám tedy dnes zbyli? Z pohledu do nabídek českých obchodů by se mohlo zdát, že jich je jen pár, a to konkrétně ASRock, Asus, Gigabyte a MSI. Dnes jde skutečně o čtveřici nejvíce viditelných výrobců základních desek a řada obchodů se omezuje právě na ně, ale to neznamená, že nelze koupit také desky od jiných výrobců, a to především firem EVGA, Sapphire, SuperMicro, Biostar či Tyan. Z toho jsou firmy SuperMicro a Tyan spíše výrobci serverových desek a EVGA i Sapphire u nás nenabízí ani deset modelů.

Anketa: Nejoblíbenější výrobce základních desek: pořadí Gigabyte, Asus, MSI, ASRock

Co se tedy týče hlavních výrobců základních desek ATX pro desktopové počítače, máme tu celkem 5 hlavních: velkou čtyřku ASRock, Asus, Gigabyte, MSI a pak Biostar. Co se tedy podělo se značkami jako EPoX, Abit, DFI, ZOTAC, XFX, Shuttle, Soltek, PNY, Leadtek, Soyo či Chaintek? Některé prostě zanikly a jiné jen přestaly vyrábět desky pro maloobchod či je už nenabízí na našem trhu. My se v dnešním článku podíváme také na historii některých z nich. Ale nedříve ke zmíněné velké čtyřce, která má podobné zaměření, ale i původ.
reklama