reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Využije Intel pro svá CPU technologie Radeonů?

8.12.2016, Jan Vítek, aktualita
Využije Intel pro svá CPU technologie Radeonů?
Příběh se má tak, že Intel ze svých řad společně s 12.000 zaměstnanci vystrnadil také mnohé inženýry, kteří pro něj vyvíjeli integrované grafické čipy. A tak hned několik zdrojů uvedlo, že se chystá využít technologie AMD použité pro čipy Radeon.
Intel letos i přes velice slušné výdělky rozhodl o propouštění, a to rovnou 11 procent celé své pracovní síly, což představuje celkově 12.000 zaměstnanců. Není divu, že to postihlo i mnoho inženýrů, kteří pro Intel vyvíjeli i integrované grafické čipy, zvláště když si Intel dle všeho už dříve spočítal, že bude pro něj výhodnější si potřebné technologie prostě licencovat. K tomu chce přitom využít technologie, které nabízí jeho přímá konkurence na poliv procesorů x86, čili AMD. Je také naprosto zřejmé, proč bylo AMD jednoznačnou volbou, neboť pouze tato firma má krom samotného Intelu zkušenosti s integrací grafických jader do procesorů x86. To taková NVIDIA nabídnout nemůže.





Zmínění inženýři měli ztratit svou práci dle HardOCP již letos v dubnu a od té doby má Intel jednat a konat s AMD ohledně licencování grafických technologií. To bylo probíráno již dříve a nyní se objevila také na HardOCP zpráva, že dohoda o licencování potřebných technologií mezi AMD a Intelem je upečena a stvrzena podpisem. Budoucí procesory Intelu by tak měly zahrnovat technologie firmy AMD a jejích Radeonů a Intel se to dle Kylea Bennetta z HardOCP nyní snaží udržet pod pokličkou, a to z očividných důvodů.

Spekuluje se tak o tom, že nově ustanovená divize Radeon Technology Group (RTG) vedená Rajou Koduri vystupuje ze stínu AMD a v dohledné době by se mohla ocitnout v takové pozici, že by mohla fungovat v podstatě osamoceně jako firma. Jinými slovy, mluví se o návratu ke dnům firmy ATI, což samozřejmě nelze brát doslova. Samotná společnost AMD tyto informace pochopitelně odmítla komentovat s tím, že nemůže nijak reagovat na zvěsti. Ono v podstatě vůbec nemusí jít o to, že by procesory Intelu opravdu měly obsahovat iGPU s technologiemi AMD. Hovoří se také o tom, že už v březnu vyprší dohoda s NVIDIÍ, na jejímž základě Intel postupně platí 1,5 mld. dolarů jako náhradu za porušování jejích patentů. Od března by tak Intel mohl platit naopak firmě AMD, ale není vůbec jasné, do jaké míry by její technologie opravdu využíval. Však by muselo jít o opravdu úzkou spolupráci mezi Intelovskou CPU divizí a RTG.

Nicméně od této doby budou jistě další aktivity divize RTG ostře sledovány. Však nedávno dostala Polarisy do počítačů firmy Apple, nyní je tu dohoda s Intelem a kdo ví, co bude následovat.

Zdroj: KitGuru
reklama