reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

W10 Creators Update nabídne nové bezpečnostní centrum Defenderu

25.1.2017, Jan Vítek, aktualita
W10 Creators Update nabídne nové bezpečnostní centrum Defenderu
V rámci sjednocování uživatelského prostředí, které pozvolna probíhá už od dob změn provedených systémem Windows 8, se nyní představí nové bezpečnostní centrum aplikce Windows Defender. Jeho úkolem bude zjednodušit a unifikovat nastavení.
Nový Windows Defender Security Center tak už nebude obsahovat dobře známé záložky Domů, Aktualizovat a Historie v grafickém rozhraní, které rozhodně neodpovídá modernímu vzhledu systému Windows 10. Bude to jedna z dalších změn, které přinese velká aktualizace systému známá jako Creators Update. Mezi ně bude patřit třeba i nové možnosti pro instalaci aktualizací, nové nastavení soukromí nebo také dosud nepoznaný (leda Insidery) herní režim.





Nové bezpečnostní centrum se bude točit kolem pěti hlavních témat. Jednak to bude nezbytná ochrana proti viry a malwaru, která nabídne, aby se s nimi vypořádal samotný Windows Defender, nebo antivir jiného výrobce. Dále půjde o správu výkonu a kondice našeho počítače, kde najdeme na jedné stránce přehled o instalovaných aktualizacích, ovladačích, případně o stavu baterie a úložných zařízení. Zde také budeme moci nechat opravit systém a provést čistou instalaci. Třetí téma se týká firewallu a ochrany sítě, takže zde najdeme příslušná nastavení a zatím není jasné, zda tato nabídka nahradí klasickou položku Síť a internet v ovládacích panelech.

Pak nám nové bezpečnostní centrum umožní ovládat aplikace a prohlížeče, což představuje manuální nastavení SmartScreen, a to individuálně. Nakonec to bude rodičovská kontrola a možnost šmírovat vlastní potomky, abychom zjistili, co dělají na Internetu. To ale asi pouze v případě, že ti budou v počítačové gramotnosti méně schopní než my. Zde také budeme moci sledovat kondici různých "rodinných zařízení", přičemž není jasné, čeho se to konkrétně bude týkat.


Z dostupného videa to vypadá, že tato nastavení budou nebývale jednoduchá, což znamená i to, že systém bude uživateli předkládat méně možností i méně informací. To má jistý smysl třeba na tabletu či jiném dotykovém zařízení, ale proč by naše velké desktopové monitory měly ukazovat u každé položky jen ikonu a holou větu? To ale budeme moci soudit, až Creators Update (Redstone 2) přijde v některý z dubnových dní.

reklama