reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 10 budou podporovat 8K rozlišení

24.3.2015, Jan Pánek, aktualita
Windows 10 budou podporovat 8K rozlišení
Microsoft se rozhodl, že již pro Windows 10 přinese podporu 8K rozlišení, a to i přestože ještě na trhu 8K monitory nejsou, první prototypy byly ukázány letos na lednovém CESu spolu s prvními kabely pro připojení.
Microsoft měl vždy mezery v podporovaných rozlišeních, je sice pravda, že se jednalo spíše o nižší rozlišení pro tablety, ale možná i právě z toho se Microsoft poučil a podporu pro zatím ještě na trhu nedostupné monitory s rozlišením 8K přidal již do základu.

Je zajímavé, ale logické, že Microsoft přidal podporu pouze pro monitory, jež mají úhlopříčku větší než 27 palců. Vzhledem k více verzím Windows 10 je nutno říct, že toto rozlišení bude pro verzi pro počítače, nikoliv tablety a mobily. Jedná se konkrétně o rozlišení 7680x4320 pixelů. Pro tablety Windows podporují nejvyšší rozlišení 4K, a to od 8 palců a u mobilů podporují také 4K od 6palcové úhlopříčky.

Přestože ještě 8K monitory na trhu, už byl představen port, který je schopen přenášet 8K video. Jedná se o SuperMHL kabel, který jsme vám nedávno představili zde. Také je zde možnost takový monitor připojit pomocí DisplayPortu 1.4a.

Zásadní vliv bude mít podpora vyššího rozlišení na hráče, kteří určitě ocení vysoké rozlišení. V tomto případě je ale i důležitá hardwarová výbava. Čím je více pixelů na monitoru, tím více je potřeba výkonu. A potom musí 8K rozlišení podporovat i grafické karty. I když nové grafické karty od AMD a NVIDIE mají 8K rozlišení podporovat, zatím na nové rozlišení pravděpodobně nebudou optimalizovány, a hry proto pravděpodobně nepoběží hladce.

Ale to je zatím jen hudba budoucnosti, protože Windows 10 ještě nejsou na trhu a taktéž 8K monitory. Jakmile přijdou na trh, už na trhu budou i grafické karty s příslušným výkonem.

Přestože ani 4K monitory nejsou přespříliš rozšířeny, může se tento krok Microsoftu vyplatit. Podle jeho nové strategie chce systém zdarma poskytnout pro všechny uživatele Windows 7 a 8.x, takže tímto připravil další lákadlo. Uživatel se zeptá sám sebe, jestli jednou nepřejde na 8K rozlišení, takže jestli se mu skutečně nevyplatí upgradovat. Čímž Microsoft dosáhne toho, že bude mít hodně uživatelů sjednocených na jediné platformě. A zároveň to bude cesta jak prosadit freemium.

Zdroj: PCWorld
reklama