reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 10: Pouze jedna velká aktualizace ročně od roku 2021?

2.10.2020, Jáchym Šlik, aktualita
Windows 10: Pouze jedna velká aktualizace ročně od roku 2021?
Kvůli příchodu Windows 10X nejspíš Microsoft upraví plány aktualizací pro Windows 10. Od příštího roku by měla vycházet pouze jedna velká aktualizace ročně místo dvou, aby měli vývojáři více času na Windows 10X.
Od příchodu Windows 10 si uživatelé zvykli na vcelku pravidelný rozvrh aktualizací. Jeden velký update vyjde na jaře, druhý potom následuje na podzim. Nutno dodat, že především v poslední době se jedná o aktualizace, které přináší více drobných změn pod pokličkou než nových funkcí a inovací, kterých by si uživatelé všimli hned po prvním spuštění aktualizovaného počítače. Od roku 2021 by ovšem mohlo dojít ke změně, která souvisí s vydáním Windows 10X.
 
 
Aby se vývojáři mohli dostatečně soustředit na vývoj Windows 10X, budou muset omezit počet aktualizací pro standardní Windows 10. Místo dvou aktualizací ročně tedy možná bude vycházet pouze jedna, a to vždy na podzim. Pokud jsou tyto spekulace správné, znamenalo by to následující rozvrh aktualizací:
  • V následujících týdnech vyjdou Windows 10 20H2, označované také jako October 2020 Update. Jak už víme, změn v této aktualizaci bude spíše pomálu, a pokud již jedete na Windows 10 2004, zabere vám přechod na novější verzi jen pár minut.
  • Na podzim 2021 patrně vyjde větší aktualizace pro Windows 10, která by mohla podle nejnovějšího schématu nést označení 21H2. Součástí by měly být nové funkce systému.
  • Na jaře 2022 bude možná následovat aktualizace pro Windows 10X, která systém rozšíří na větší počet zařízení.
Nová edice operačního systému by podle dřívějších neoficiálních informací měla být veřejně dostupná od příštího roku. Windows 10X, známé také pod kódovými označeními Lite/Santorini, sice vychází z běžných „Desítek“, ale jsou flexibilnější a přináší více svěží a moderní uživatelské rozhraní. Ačkoliv se objeví také na běžných počítačích, primárně jsou určeny pro zařízení nové generace se dvěma displeji, jako je mnohokrát odložený Surface Neo.
 
Web ZDNet měl od zaměstnanců Microsoftu získat nejnovější informace o vydání Windows 10X. Nový systém sice opravdu vyjde na jaře 2021, ale zatím pouze pro jednodisplejová zařízení určená pro podnikovou a vzdělávací sféru. Až o rok později je údajně plánováno vydání pro další zařízení s jedním i dvěma displeji. První veřejně dostupné sestavení navíc přinese některá omezení. Podle původních očekávání nebudou podporovány aplikace typu Win32, ale pouze aplikace Universal Windows Platform (UWP) a webové aplikace.
 
Spekuluje se dokonce o tom, že na podporu aplikací typu Win32 v kontejnerech si kvůli problémům s výkonem počkáme až do roku 2022. Jednou z možných náhrad by mohla být virtualizace programů přes cloud.
 
Zdroj: Zdnet.com


reklama