reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 10 pracují již na 200 milionech zařízení

30.12.2015, Jan Vítek, aktualita
Windows 10 pracují již na 200 milionech zařízení
V říjnu se Microsoft pochlubil, že operační systém Windows 10 byl nainstalován již na 110 milionech zařízení po celém světě. Od té doby se jeho rozšiřování postupně zpomalovalo, ale s koncem letošního roku byla překročena meta 200 milionů.
Dosáhnutí 110 milionů instalací se systému Windows 10 podařilo po dvou měsících a zbývajících 90 milionů do dnešního počtu tak trvalo téměř tři měsíce, čili je zřejmé, že se přes veškeré snahy Microsoftu rozšiřování systému zpomalilo. Na začátku tohoto měsíce se podíl Windows 10 mezi desktopovými systémy zvýšil na 9 procent, takže je možné, že nyní už překročil desetiprocentní hranici.





Windows 10 mají za sebou prvních pět měsíců na trhu jako hotový systém, čili v průměru proběhlo každý měsíc 40 milionů instalací. Čili na každou sekundu vycházejí asi tři instalace, ale to jen jako zajímavost. Microsoft tak může být s nástupem tohoto systému vcelku spokojen, ale takový scénář se ostatně očekával, neboť natěšeni byli především ti uživatelé, kteří nevyjadřovali spokojenost s Windows 8 a 8.1. A samozřejmě je tu fakt, že systémy s Windows 7 a 8/8.1 můžeme aktualizovat na Windows 10 zdarma, což bude trvat ještě dalších sedm měsíců. Pak by už i tato aktualizace měla být zpoplatněna, ovšem to se může klidně ještě změnit.

Nicméně o možnosti instalovat Windows 10 zdarma se kladně nevyjadřují především výrobci počítačů a počítačového hardwaru, dle nich se to negativně podepsalo na prodejích nových počítačů. Dříve se totiž řada uživatelů rozhodla s předchodem na nový systém pořídit rovnou celý nový počítač, zatímco nyní mohli prostě jen akceptovat nabízený upgrade.

Microsoft si také dříve dal za cíl dosáhnout celé miliardy instalací, a to do tří let po vypuštění Windows 10 na trh. Je zřejmé, že to zdaleka nemohou pokrýt pouze PC. Tento systém bude ale pracovat také na konzolích Xbox a především na různých zařízeních pro Internet věcí, jejich počet má v příštích letech raketově růst.

Zdroj: Winbeta.org
reklama