reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 10 už pracuje na 9 procentech všech PC

4.12.2015, Jan Vítek, aktualita
Windows 10 už pracuje na 9 procentech všech PC
Máme tu opět čerstvé údaje o zastoupení desktopových operačních systémů. Sledujeme přitom především podíl Windows 10, který neustále roste, ovšem data z NetMarketshare ukazují, že tento růst zpomaluje.
Operační systém Microsoft Windows 10 má tedy nyní pracovat již na 9 procentech všech počítačů PC, což je za půl roku slušný pokrok. Jejich podíll je tak již srovnatelný s podílem Windows XP a Windows 8.1 a je tak jen otázkou několika týdnů, kdy se Windows 10 dostanou nad ně. Ale tak jisté to zase není, neboť dle NetMartketshare začíná tempo růstu Windows 10 zpomalovat. Microsoft přitom mohl klást naděje do velké listopadové aktualizace Threshold 2, ale její přínos se může projevit až později.





Oproti výsledkům z předchozího měsíce má být růst podílu Windows 10 asi 1,1procentní a výsledných 9 procent znamená, že jsou nainstalovány na nějakých 148 milionech počítačů. Microsoft přitom má plán dostat Windows 10 na rovnou miliardu systémů do poloviny roku 2018, ovšem do tohoto plánu nemusí nutně spadat jen počítače, ale také telefony, tablety, konzole Xbox nebo třeba jen zařízení pro Internet věcí.

Uvidíme také, kdy se ozve samotný Microsoft s vlastními čísly. V říjnu se totiž pochlubil, že Windows 10 používá již 110 milionů uživatelů, z nichž 8 milionů můžeme označit za podnikové, tedy firemní zaměstnance. Nyní se podíl blíží kulatým 150 milionům, takže je možné, že Microsoft brzy vydá nové prohlášení.





Ale jak už bylo zmíněno, růst podílu Windows 10 na trhu pozvolna zpomaluje, když tedy budeme počítat s údaji za poslední tři měsíce. Údaje za srpen jsou pochopitelně někde zcela jinde, protože ty reflektují stav ihned po vypuštění systému na trh, kdy si nový systém nainstalovali především ti, kteří se na něj opravdu těšili. Vedle grafu s daty od NetApplications můžeme zmínit i data jiné statistické firmy, StatCounter. Ta uvádí růst za poslední tři měsíce 2,3 %, 1,4 % a 1,2 %, čili čísla se liší, ale sestupná tendence je stejná.

Nicméně Windows 10 jsou úspěšný systém, jehož podíl roste rychleji než zaznamenaly svého času Windows 7. Jenomže ty nebyly k dispozici zdarma a Microsoft nenabízel upgrade, který by od uživatele vyžadoval jen pár kliků myši. Úspěch těchto dvou systémů tak budeme moci porovnat až mnohem později. Nyní můžeme čekat na to, co s podílem systému provedou Vánoce, neboť se očekává vysoký prodej zařízení 2 v 1, kde dominují právě Windows.

Zdroj: Computerworld
reklama