reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 10 TP build 10061 je k dispozici insiderům z rychlého kruhu

23.4.2015, Michal Hala, aktualita
Windows 10 TP build 10061 je k dispozici insiderům z rychlého kruhu
Nové sestavení se přináší vylepšené či řekněme více dotažené jak některé funkce operačního systému, tak některé vestavěné aplikace. Vyladění výkonu se v tomto sestavení dočkal také nový prohlížeč Spartan.
Začněme Spartanem (prozatím mu takhle říkejme), protože jde o velmi diskutovanou novinku už od momentu jeho prvního představení. Server Neowin vyzkoušel výkon Spartanu v testech Octane 2.0 od Googlu. Spartan v testu dosáhl skóre kolem 32000, zatímco Chrome (64bitový) kolem 30000, Firefox Nightly build kolem 27000 a Internet Explorer 11 (z Windows 8.1) jen asi 17000.

Neowin sice nezveřejnil metodiku testu, ale jeho redaktoři určitě věděli, co dělají. Každopádně bude mít Google na poli browserů do budoucna určitě o čem přemýšlet. No a ti z nás, kteří nepřišli na chuť Chromu, Firefoxu, Opeře nebo ostatním dosavadním prohlížečům, mají také o čem přemýšlet. Rozhodně se Spartan s každou novou verzí zlepšuje a vývojáři z Redmondu tady odvádí výbornou práci.


Logo Spartanu


Dále se změnily aplikace Pošta (Mail) a Kalendář (Calendar). Jednak zrychlily, jednak se zlepšily možnosti jejich ovládání a konečně obě aplikace podporují tyto typy účtů (respektive protokolů): Office 365, Exchange, Outlook.com, Gmail, IMAP a POP3. A prý ještě některé další.

Změnou prošlo menu Start, které podporuje průhlednost, stejně jako Hlavní panel (Taskbar). V okně Nastavení v položce Přizpůsobení (Personalization) jde nastavit barva a transparentnost menu Start, Hlavního panelu i Centra akcí (Action Center). Poznámka úplně na okraj – změnila se ikona koše. Už není kulatý, ale hranatý.

Vylepšena byla funkce Continuum. Po přepnutí do režimu tabletu se zvětší velikost tlačítka Start, Cortana a Zobrazení úloh (Task View) a díky tomu se dají lépe ovládat dotykem prstu. Přitom také zmizí ikony připíchnutých či právě běžících aplikací. Tohle přednastavené chování jde ale změnit v Nastavení. Změnu prodělaly i Virtuální plochy (Virtual Desktops). Především už není limitován jejich počet.


Logo Windows 10


Takže systém je zase o trochu hezčí a příjemnější na používání. To jsou povzbudivé zprávy. Co se týče stability, bylo vyřešeno několik dosavadních problémů, na druhou stranu jich zase několik přibylo (detaily obsahuje odkaz na blog o Windows dole). Všechny uvedené změny jsou samozřejmě fajn, ale řada z nich jsou jen povrchové kosmetické úpravy. A spousta věcí pořád dotažena není.

Například ovládání systému zůstává roztříštěné mezi klasické a tradiční Ovládací panely a nová dlaždicová Nastavení. Takže je rozhodně na čem pracovat. Člověk se přitom neubrání myšlence, že tímhle tempem se to do konce července, který jako termín uvedení nedávno prozradila šéfka AMD Lisa Su, nejspíš nedá stihnout (psali jsme o tom tady).

Nicméně za týden pořádá Microsoft konferenci Build 2015 a možná nás překvapí nějakým mnohem dotaženějším sestavením, které třeba bude také mnohem stabilnější. Aspoň letos v lednu to takhle Microsoft udělal, takže uvidíme, co v tomto ohledu přinese příští týden.

Zdroj: Blogging Windows, Neowin, SuperSite for Windows
reklama