reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Je (údajný) červencový termín uvedení Windows 10 reálný?

21.4.2015, Michal Hala, aktualita
Je (údajný) červencový termín uvedení Windows 10 reálný?
Díky „upovídané“ šéfce AMD Lise Su se na veřejnost dostal termín uvedení Windows 10. Vzápětí se na některých renomovaných IT webech začali objevovat pochybnosti. Skutečně je uvedený termín realistický s ohledem na stále značnou rozpracovanost Windows 10?
O prozrazení údajného termínu Lisou Su jsme psali i my (viz tady). Takže jen stručné připomenutí – šéfka AMD víceméně mezi řečí prohodila, že Windows 10 přijdou v červenci. Zpráva se rozšířila rychlostí blesku a mnohými byla vzata za bernou minci. Naprosto logicky. Proč by o tom nemohla Lisa Su vědět a proč by se nemohla omylem prořeknout?

Nicméně redaktoři renomovaných webů (například Neowin a WinBeta – druhý jmenovaný dokonce spustil na dané téma anketu – viz obrázek níže), kteří mají osobní zkušenost s testováním Windows 10 Technical Preview, vzápětí vyslovili o uvedeném termínu jistou (a určitě nemalou) pochybnost. Pokud máte vlastní zkušenost s testováním Windows 10, určitě víte, o čem je řeč. Při vší úctě k Microsoftu, zatím má ten systém do dostatečně stabilní podoby opravdu dost daleko.


Průzkum WinBeta - kdy budou Windows 10


Už jsme o tom psali i my (viz tady). Pokud chce Microsoft uvedený termín stihnout, bude mít zatraceně co dělat. Systém není stabilní ani v dosavadní podobě, natož pokud v Redmondu chtějí přidávat (a nutně tedy také průběžně dolaďovat) ještě nějaké další novinky.

Nejčastěji se uvádí, že prý chce Microsoft stihnout vlnu nákupů před návratem dětí do školy (v řeči marketingu back to school). Ale proč vlastně, když bude upgrade stejně pro majitele nových počítačů zadarmo? Tak si koupí v létě nový počítač s Windows 8.1 (nebo 7) a pak prostě provedou bezplatný upgrade.


Windows 10 - logo


Proč by to nešlo takhle? Tak jak Microsoft nastavil podmínky upgradu, fakticky na termínu uvedení Windows 10 vlastně vůbec nezáleží. Ani ekonomicky, ani psychologicky. Tohle přece musí někomu v Redmondu dojít, ne? A tak proč spěchat a riskovat vypuštění s prominutím uspěchaného polotovaru?

Může si Microsoft dovolit další propadák ve stylu Windows Vista či Windows 8? Redmond potřebuje „desítky“ přesvědčivě a jednoznačně etablovat a získat výrazný tržní podíl (paradoxně právě v segmentu operačních systémů typu Windows). Přitom je sám sobě největším konkurentem – nutně musí přetáhnout uživatele od Windows XP a především od Windows 7.


Zastoupení jednotlivých verzí Windows na desktopu - březen 2015


Ať už to je s prolátnutím termínu uvedení Windows 10 ve skutečnosti jakkoli, Microsoftu to může být víceméně jedno. Čím víc se o „desítkách“ mluví, tím líp pro něj. A negativní reklama – ve smyslu nestihne (nějaký údajný) termín – je nakonec také reklama.

Co si o tom myslíte? A mimochodem, Microsoft uřeknutí šéfky AMD zatím nekomentoval…

Zdroj: Neowin, WinBeta
reklama