reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 11 zřejmě budou ukazovat více tipů

16.9.2021, Jan Vítek, aktualita
Windows 11 zřejmě budou ukazovat více tipů
Rok po vypuštění systému Windows 10 byl poznamenán i tím, jak Microsoft nejdříve lákal, pak přesvědčoval a pak se snažil i obelstít uživatele starších systémů ve snaze vnutit jim nové desítky. A jak chce oslovovat lidi v nových Windows 11?
Můžeme si tu připomenout jeden starší článek pojednávající o tom, jaké všemožné triky Microsoft použil k tomu, aby lidi přinutil aktualizovat systém na Windows 10. Krátce řečeno, zcela zjevně se snažil lidem nový systém vnutit a nebál se využít i podvodu či úskoku a nyní je otázka, čeho se dočkáme po vypuštění systému Windows 11, který vstoupí na trh za necelé tři týdny.
 

Je ale zjevné, že to nebude stejné jako v případě nástupu desítek. Jednak mají být totiž jedenáctky nabízeny jako upgrade postupně, čili ne všem najednou. Bude to tak velice podobné rozšiřování nového systému jako v minulosti nových verzí desítek, a tak nepůjde o plošnou kampaň. Vedle toho bude také existovat dost počítačů se starším hardwarem, který nesplní požadavky a Microsoft dal už jasně najevo, že na takových počítačích nebude nový systém nabízet a ani podporovat.
 
A pokud jde o potenciální nabídku upgradu pro PC s Windows 8 či dokonce 7, v jejich případě se tu zkombinuje (dle očekávání) zastaralý hardware s již malou uživatelskou základnou. Tento upgrade by navíc měl být možný jen nepřímo, čili nejdříve přechodem na Windows 10 a až poté na Windows 11. 
 
Co je ale nového v případě jedenáctek a jejich tipů? Nový Windows 11 Insider Preview Build 22458 ukázal aktualizovanou aplikaci Tips, která má zobrazovat větší množství informací o systému a jeho novinkách, čili prostě tipy. A je vcelku jasné, že mezi tyto tipy budou zahrnuty de facto reklamy na další služby Microsoftu či na jeho aplikace. 
 
Sám Microsoft na svém blogu uvádí, že tipy se budou objevovat všude možně, aby nám "pomohly objevovat nové věci". Bude tu také nový widget Tips a dále jisté First Run Experiences, v nichž Microsoft bude zřejmě poukazovat na novinky ve Windows 11. Konkrétněji se pak bude jednat o více než 100 nových tipů o klávesových zkratkách, optimalizaci PC, Office, hraní, atd. 
 
 
Znepokojeni můžeme být zvláště představou, že na nás může kdykoliv vyskočit okno s některým z více než sta mouder a lze jen doufat, že nám Microsoft umožní tyto nevyžádané tipy rychle a snadno vypnout.
 
Nakonec se můžeme ještě krátce vrátit k tématu upgradu na W11 ze staršího systému. Microsoft uvedl, že až někdy později dodá více informací, ale že budeme mít možnost při nabídce upgradu ji využít, anebo si ponechat desítky. To ale samozřejmě neznamená, že ty nás nebudou i tak neustále otravovat s přechodem na nový systém. 


reklama