reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft se ještě jednou snaží vnutit W10, co vše zkusil?

21.7.2016, Jan Vítek, aktualita
Microsoft se ještě jednou snaží vnutit W10, co vše zkusil?
Uživatelé starších systémů Microsoftu v posledním roce dostali řadu podnětů k přechodu na nový systém Windows 10, přičemž tato nabídka už za týden končí. Microsoft se tak naposledy snaží jim svůj systém zdarma vnutit.
Jak bylo nedávno uvedeno, Microsoft sám uznal, že nestihne ve vytyčené době dostat systém Windows 10 na miliardu zařízení, jak si předsevzal. Viníkem jsou dle něj mobily, o něž je pramalý zájem, a tak se už na jaře dostal podíl Windows Phone pod jedno procento. Tato platforma je tak v podstatě mrtvá a s ní i část velkých plánů na vytvoření velkého ekosystému pod taktovkou Windows 10. V desktopovém světě jsme ale mohli spíše zaznamenat všemožné snahy Microsoftu, jak uživatelům vnutit nový systém, a to třeba i bez jejich vědomí. Podívejme se na to, jaké praktiky Microsoft využíval.





Ihned po vypuštění nového systému se sledovalo především to, jak rychle se šíří a řada uživatelů řešila, jak si nový systém co nejrychleji nainstalovat a nečekat na to, až mu bude v rámci aktualizace nabídnut. To byli ale uživatelé předem odhodlaní k přechodu na nový systém a samotný Microsoft v prvních týdnech jej ani nestíhal distribuovat. To se ale brzy změnilo, jak opadl zájem samotných uživatelů. Už v září minulého roku se ukázalo, že Windows 10 se na náš počítač předem stahují i bez našeho vědomí, to prý aby byly rychle k dispozici. Co na tom, že jde o cca 3 GB dat, které uživatel třeba ani nechce.

V říjnu pak samotný Microsoft skrze klávesnici Terryho Myersona oznámil, že chce Windows 10 zdarma nabízet agresivněji, což je jeden ze slibů, které opravdu dodržel. Poté se objevila dle Microsoftu chyba, jež způsobila samovolnou instalaci Windows 10 na počítač nic netušících uživatelů, přičemž někteří zjistili, že se o to systém neúspěšně pokusil hned několikrát. Slova o agresivnějším prosazování systému se ale opravdu vyplnila až v tomto roce, kdy byly Windows 10 zařazeny mezi doporučené aktualizace (dříve byly mezi volitelným upgradem). To znamenalo, že se systém na vhodně nastavených počítačích mohl nainstalovat i sám.





Po celou tu dobu se také řešila aplikace GWX (Get Windows 10), která uživatele neustále otravovala a zasáhla i do televizního vysílání. V tu dobu se jí ale už řada schopnějších uživatelů dávno zbavila, ale Microsoft nebyl svou agresivitou ani pak spokojen. Odhodlal se k dosud nejpodlejší akci, a sice nenápadné změně v GWX, která způsobila, že po prostém zavření vyskočivší aplikace nebyl upgrade odmítnut, ale naopak přijmut. Microsoft pak reagoval tím, že GWX nabídla dobře viditelnou možnost, jak upgrade odmítnout. S blížícím se termínem, po němž Windows 10 zdarma budou minulostí, se objevily ještě poslední pokusy: celoobrazovková výzva a nyní toto.





Právě pro uživatele, kteří se po celý rok nechali otravovat různými nabídkami k upgradu a úspěšně vzdorovali i podpásovým pokusům Microsoftu, je určen finální odpočet. Ikonka aplikace GWX v oznamovací oblasti se také změnila na žlutý vykřičník. Otázka je, zda takoví uživatelé vůbec ještě existují, když si uvědomíme, čím vším se je v posledním roce Microsoft pokoušel přesvědčit či rovnou nachytat. Z tohoto pohledu už je neustálá snaha Microsoftu jistým způsobem zábavná a připomíná maratonce, který těsně před cílem schválně zpomaluje a uvažuje o tom, že si dá ještě jedno kolečko.

Zdroj: InfoWorld
reklama