reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 7 poprvé přes 50%, Windows 8.1 překonaly Windows 8

2.6.2014, Milan Šurkala, aktualita
Windows 7 poprvé přes 50%, Windows 8.1 překonaly Windows 8
Operační systém Windows 7 poprvé od svého uvedení překonal 50% zastoupení na trhu. Může za to i ukončení podpory staršího systému Windows XP. Nejnovější Windows 8.1 pak poprvé překonaly původní verzi Windows 8.
Ukončení podpory starého operačního systému Windows XP se do velké míry projevilo na vyšším zastoupení operačního systému Windows 7. Ten se poprvé dostal přes hranici 50 % a na každém druhém počítači tak běží tento operační systém. Windows XP během května spadl o další procentní bod (už potřetí v řadě) a nyní je jím vybavena čtvrtina počítačů a podíl bude podle všeho dále klesat. Nedá se však předpokládat, že by lidé směřoval k Windows 8, ale spíše ke starší verzi Windows 7, jak je tomu i dnes. Windows 8 si svůj podíl sbírá zejména novými počítači, na kterých bývá předinstalován.


Graf podílu operačních systémů v květnu 2014


Nejnovější verze Windows 8.1 si polepšila a zvýšila svůj podíl na 6,35 %, čímž přeskočila původní verzi Windows 8 (6,29 %) a je tak třetím nejrozšířenějším operačním systémem. Obě varianty Windows 8 pak mají dohromady přes 12,5 %, tedy zhruba osminu. Poslední osmina tak zbývá na Mac OS X (4,15 %), Windows Vista, který paběrkuje s pouhými 2,9 %, Linux, na nějž zbývá 1,62 % počítačů a další nespecifikované systémy, které zabírají něco přes 3 %.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama