reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 9: buď Metro, nebo desktop, nic mezi

27.8.2014, Jan Vítek, aktualita
Windows 9: buď Metro, nebo desktop, nic mezi
První předběžná verze systému Microsoft Windows 9 "Threshold" by se měla objevit již přibližně za měsíc, a tak se toto téma stále více rozvádí i na zpravodajských serverech. Co tedy říkají nejnovější informace?
O tom, že Windows 9 budou představeny už v září, jste se mohli dozvědět už v minulém týdnu a nyní se řeší už to, co chystaná raná verze nabídne. Jednou z hlavních informací je přitom to, že na jednom počítači a systému už nebude koexistovat moderní rozhraní Metro se svým Start menu a desktopové prostředí. Buď tedy budeme mít desktop se staronovým klasickým Start menu a nebo moderní uživatelské rozhraní Metro se Start menu přes celou obrazovku. Systém by si sám měl vybrat s ohledem na to, zda je počítač/tablet vybaven dotykovou obrazovkou nebo klávesnicí a myší. Snad nám ale dá i možnost volného výběru.





Pro uživatele zvyklé na Windows 7 a starší systémy je to jistě dobrá zpráva. Nebudou se muset už vůbec potýkat s novým rozhraním a přitom nepřijdou o možnost provozovat aplikace napsané speciálně pro Metro, protože ty budou moci běžet i v okně v desktopovém prostředí. Co se týče hybridních zařízení, jako je třeba samotný Surface Pro 3, pak na takovém zařízení bude dle serveru WinBeta možné klasické Start menu maximalizovat přes celou obrazovku. Takže nakonec tu v podstatě "něco mezi" bude.

Další informace hovoří o nových dlaždicích, konkrétně interaktivních živých dlaždicích, na nichž budeme moci aktualizovat obsah, aniž bychom museli otevřít samotnou aplikaci. Nabízí se třeba kalendář a možnost změny času nějaké události, atp.

Windows 9 pro PC se také má inspirovat v mobilním systému a vypůjčit si od něj centrum s upozorněními (notification centre), které se objevilo v systému Windows Phone 8.1.

Pro uživatele Windows RT tyto zprávy znamenají, že z jejich systému pravděpodobně zmizí desktopové prostředí, ovšem příslušný systém označovaný zatím jako Windows Threshold for ARM se má jako zkušební verze pro vývojáře objevit až na začátku příštího roku. Nepůjde však o nástupce pouze pro Windows RT, ale také pro Windows Phone, které tím budou spojeny v jeden.

To jsou tedy novinky ohledně Windows 9 "Threshold", které se ale musí nejdříve potvrdit, což se stane asi až na konci září, kdy budou Microsoftem oficiálně představeny.

Zdroj: Hexus.net
reklama