reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 9 s novým Start Menu se asi ukáže ještě letos

1.7.2014, Jan Vítek, aktualita
Windows 9 s novým Start Menu se asi ukáže ještě letos
Již dříve jsme se mohli dozvědět, že operační systém Windows 8.1 nakonec staronové Start Menu nenabídne, ale stále se na ně můžeme těšit, protože je plánováno pro Windows 9. A ty si prý budeme moci vyzkoušet už letos.
Společnosti Microsoft jde nyní o to, aby zaujala širokou základnu uživatelů systému Windows 7, jehož podíl letos poprvé překonal hranici 50 procent. Chce tak učinit pomocí toho, že chystaný systém Windows 9 "Threshold" bude daleko přívětivější pro ovládání pomocí myši a klávesnice, čili na desktopovém počítači. K tomu mu má dopomoci i nově zpracované Start Menu, které si vezme něco ze starého menu a něco z nové základní obrazovky rozhraní Metro. To jsme ostatně už měli šanci několikrát zahlédnout.





Nicméně Microsoft plánuje systém Windows 9 udělat z hlediska uživatelského prostředí flexibilní, což je něco, co měl udělat už u původního systému Windows 8 a začal realizovat u Windows 8.1, ovšem nový systém půjde ještě dále. Znamená to, že systém si oťuká dostupný hardware a přizpůsobí se mu. Uživatelé na desktopovém počítači by tak měli po nabootování systému vidět něco podobného, co ukazuje obrázek výše, čili desktopové prostředí a nové Start Menu.

Na počítačích dva v jednom bude systém měnit své prostředí v závislosti na tom, jestli je klávesnicová část zrovna připojena, nebo ne. A pak tu jsou tablety a jiná mobilní zařízení pro ovládání pomocí dotykové obrazovky, u nichž se vzhled v podstatě nezmění oproti tomu, co mají teď. Snad ale bude možné si svobodně zvolit, co my chceme, aby se zobrazovalo. Nové Windows 9 Threshold ale mají být vedle tabletů k dispozici také pro telefony, jimž moderní uživatelské rozhraní nabídne multitasking aplikací na rozdělené obrazovce, čímž dožene konkurenci. Podporovány budou samozřejmě jak procesory ARM, tak i Intel.

Dle nejnovějších informací by se také už na podzim v tomto roce měla objevit veřejně dostupná verze nového systému, přičemž finální verze se stále plánuje na jaro příštího roku. A dokonce se proslýchá, že Windows 9 budou jako aktualizace zdarma pro uživatele nejen Windows 8.1, ale také Windows 7 SP1. O změně cenové politiky Microsoftu se ostatně mluvilo již dříve, a tak nás taková zpráva ani moc nepřekvapuje.

Příští měsíc se pak máme dočkat další významné aktualizace Windows 8.1 známé také jako Update 2. Nepůjde ale prý o nic významného, takže změny, které přinese, možná ani nepostřehneme a aktualizace se nakonec ztratí mezi dalšími, které jsou pravidelně vypouštěny v tzv. Patch Tuesday.

Zdroj: Hexus.net
reklama