reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 9: virtuální plochy a sjednocené notifikační centrum na videu

15.9.2014, Radan Tuhý, aktualita
Windows 9: virtuální plochy a sjednocené notifikační centrum na videu
Chystaný operační systém Windows 9 se již stále více blíží oficiálnímu přestavení Microsoftem. Během této doby se k nám postupně dostávají ukázky funkcí. Dnes se podíváme na virtuální plochy a sjednocené notifikační centrum.
Ukázky nových funkcí a vlastností připravovaného operačního systému Windows 9 od Microsoftu se průběžně objevují, což nám dává možnost nahlédnout na chystající se systém ještě před jeho oficiálním uvedením. Před pár dny jsme tu měli Start menu systému Windows 9 ve videu, dnes se podíváme na další vlastnosti - virtuální plochy a sjednocené notifikační centrum.



Ve videu vidíme, že ovládání virtuálních ploch je realizováno přes ikonu v liště úkolů (Task Bar). Po kliknutí na ni se nám zobrazí panel, ve kterém můžeme kliknutím přidávat nové virtuální plochy. Stejným způsobem pak máme možnost virtuální plochy zavírat, přičemž podobně jsme schopni také ukončit aplikace, které v nich běží. K zavření okna na virtuální ploše se tedy nebudeme muset na danou plochu ani přepnout, stačí nám náhled.

Otevřená aplikace na jedné virtuální ploše ve videu pak zůstává viditelná i v liště úloh ostatních virtuálních ploch. Pokud na tuto aplikaci v liště úloh klikneme, přepneme se tím na virtuální plochu, ve které se daná aplikace nachází.

Poslední vlastnost, které si na videu můžeme všimnout, je chování systému při zavření virtuální plochy s otevřenou aplikací. Možná bychom nyní očekávali, že dojde k ukončení nejen plochy, ale také aplikací v ní, ty se ale dle videa pouze přesunou do nejbližší virtuální plochy, která je aktivní. Je samozřejmě otázka, zda se bude jednat o jediné možné nastavení, nebo zda půjde chování virtuálních ploch vhodnou konfigurací nějakým způsobem upravit.



Hodně uživatelů operačního systému Windows také volalo po zjednodušení notifikací, což se nyní jeví jako jedna z novinek právě chystaného systému Windows 9. Ve druhém uniklém videu můžeme vidět integraci nového sjednoceného (či jednotného) centra notifikací, které aktivujeme odpovídajícím tlačítkem na liště úloh.

Z videa je patrné, že toto nové notifikační centrum funguje vedle standardního způsobu notifikací, na který jsme zvyklí z předchozích verzí systému. Ve sjednoceném notifikačním centru však vidíme historii všech událostí, které jsou seřazeny chronologicky po sobě. Navíc jsou události samostatných aplikací (např. Skype) řazeny k sobě.

Svým způsobem se nejedná o nic nového, protože na podobný systém notifikací jsme zvyklí ze systémů Android, OS X nebo iOS. Spíše je otázkou, co všechno bude možné u notifikačního panelu nastavit, zda bude vypadat přesně takto, či dojde k nějakým úpravám, a podobně.

Na výslednou verzi ale zřejmě nebudeme muset dlouho čekat. Představení systému očekáváme v nejbližší době, kdy se mimo jiné také dozvíme, jak se bude toto další pokračování vlastně jmenovat, zda opravdu Windows 9, nebo jen Windows, jak naznačovaly některé další zprávy a dohady.

Zdroj: PC World (1, 2)

reklama