reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Za posledních 12 měsíců vzniklo téměř 5000 nových kryptoměn

29.9.2021, Milan Šurkala, aktualita
Za posledních 12 měsíců vzniklo téměř 5000 nových kryptoměn
Počet nových kryptoměn stoupá závratným tempem. Za posledních 12 měsíců se jejich počet zvýšil o téměř 5000, což je nárůst o více než dvě třetiny. Může za to možná větší důvěra, ale asi ještě větší počet scamů.
Na serveru CryptoPotato.com se objevila zajímavá statistika. Ta se podívala na počty existujících kryptoměn, k čemuž využila data ze serveru CoinMarketCap. Podle průzkumu existovalo v září 2020 zhruba 7100 kryptoměn a nyní se už počet přehoupl přes 12 tisíc. Za posledních 12 měsíců tak počet vzrostl o více než 4900 kryptoměn. Číslo může být ještě vyšší, protože statistika se opírá o ty, které monitoruje výše zmíněný server (a ten nemusí mít přehled o všech). Dělá to meziroční nárůst o opravdu vysokých 69 %. Celková hodnota kryptoměn už přesáhla 2 biliony USD.
 
Kryptoměny
 
Jaké jsou důvody, to můžeme jen odhadovat. Na jednu stranu to může být vzrůstající důvěra v některé kryptoměny. Ty zavedené jsou přijímány stále častěji (někdy už jsou dokonce i oficiálním platidlem), což může vzbudit více snahy vytvořit další kryptoměnu, která by mohla nahradit standardní měny. Výraznějším důvodem ale bude velmi pravděpodobně rostoucí počet scamů, které chtějí z lidí vytáhnout peníze, aby se po nich později slehla zem. Takových kryptoměn jsme tu měli už mnoho a jejich seznam by vydal už snad na knihu. CryptoPotato např. tvrdí, že jen v Austrálii kvůli podvodům v první polovině letošního roku zmizelo z kapes lidí 25 mil. AUD.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama