reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zájem o samostatné grafiky dle JPR roste

24.2.2017, Jan Vítek, aktualita
Zájem o samostatné grafiky dle JPR roste
Od Jon Peddie Research tu máme další zprávu sledující prodeje grafických čipů i karet, dle nichž se za poslední ukončené čtvrtletí dodalo na trh celkem 100 milionů GPU a iGPU a také roste zájem o samostatné grafické karty.
Máme tu tak další období vývoje prodejů grafických čipů či integrovaných grafických jader, a tak se můžeme i podívat na to, jak se vyvíjely podíly třech hlavních společností na tomto trhu. Především je vidět, že AMD, Intel a NVIDIA už ovládají v podstatě celý trh s GPU pro PC, neboť podíl ostatních společností už se blíží nule (respektive ve srovnání nemají už ani promile). V posledním čtvrtletí si také AMD a NVIDIA polepšily, když shodně dodaly na trh o 10 procent více GPU než o kvartál před tím, zatímco GPU prodaná v procesorech Intel šla dolů o 4 procenta. To můžeme přičíst nejspíše předvánoční sezóně kombinované s nabídkou moderních karet. Zvláště pro AMD je to dobrá zpráva, neboť to se na rozdíl od NVIDIE a Intelu nemůže pochlubit rekordními tržbami. To se ale může ve světle jeho nabídky nejnovějšího hardwaru rychle změnit.





Celkové prodeje GPU zůstaly podobné jako v třetím kvartálu 2016, čili kolem 100 milionů, takže se měnily pouze podíly na tomto trhu. Je třeba si také uvědomit, že s novým počítačem s procesorem Intel většinou automaticky získáme i iGPU, které se do tohoto srovnání také započítává. Čili z toho lze usuzovat, že se zvýšily prodeje samostatných grafických karet a o upgrade procesoru nebo koupi celé sestavy zvýšený zájem nebyl.





Na to ostatně JPR také myslí se svou statistikou, která udává, kolik nově prodaných počítačů má samostatné GPU. V posledním kvartálu to bylo 35,92 %, což je o 1,23 % lepší než o kvartál předtím. Z toho se těšili také AIB partneři AMD a NVIDIE, jimž se zvedly prodeje karet mezikvartálně o 5,6 procent. JPR za tím vidí nové atraktivní AAA herní tituly a také virtuální realitu, která potřebuje PC především s výkonnou grafikou. VR sice není tak úspěšné, jak se doufalo, ale rozhodně nejde o zanedbatelný trh.

Očekává se také, že s těmito čísly dále ve prospěch AMD a NVIDIE zamíchají příští měsíce, neboť za několik dní bude už představena nová GeForce GTX 1080 Ti a pak už nastoupí AMD s generací Vega.

Zdroj: JPR
reklama