reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zákazníci NVIDIE platili za nové karty o 300 USD více než za předchozí generaci

24.3.2022, Jan Vítek, aktualita
Zákazníci NVIDIE platili za nové karty o 300 USD více než za předchozí generaci
Na NVIDIA Investor Day 2022 se probíraly i informace týkající se role firmy NVIDIA v herním průmyslu, a to samozřejmě z pohledu, který zajímá investory, čili $$$. Dozvěděli jsme se i to, co investory zcela jistě potěšilo, ale zákazníky spíše nadzvedlo.
NVIDIA Investor Day 2022 tak přinesl řadu nových informací týkajících se především výdělků, podílů, růstu, apod. Zvláště tu máme ale jeden údaj, který se týká toho, kolik utráceli zákazníci za desktopové grafické karty aktuální generace Ampere. Dle NVIDIE jde totiž v průměru o 300 dolarů více než v případě předchozí generace (Turing), což je možná rajská hudba pro uši investorů, ale zákazníkům to připomene spíše jen to, jak moc nabobtnaly ceny karet vlivem jejich nedostatku, který byl tak moc podpořen i zájmem těžařů kryptoměn a scalperů. Na druhou stranu, nic z toho není vina přímo NVIDIE.
 
 
NVIDIA také poukazuje na velmi silný růst prodejů herních CPU během posledních pěti let, kdy každý rok stoupala průměrná prodejní cena (ASP) v průměru o 13 procent a zvyšoval se také počet dodaných karet na trh. Ovšem v posledních pěti letech jsme tu měli rovnou dvě vlny těžby kryptoměn na grafikách, které velice výrazně ovlivnily jednak poptávku a pak i ceny. 
 
Zvláště pak výše uvedená informace o tom, že zákazníci za Ampere utráceli o 300 dolarů více než za Turing, zanechává poněkud trpkou pachuť. To když si uvědomíme, že oněch 300 dolarů mohlo stačit leda tak na to, aby si někdo zvyklý kupovat nižší mainstream opět koupil kartu z nižšího mainstreamu (RTX 3060). Ta ovšem byla po většinu minulého roku předražená právě o cca 300 dolarů. Jinými slovy, zákazníci sice utráceli více, ale nedá se tvrdit, že by za to více i získali, i když tu velice záleží i na tom, z čeho vůbec NVIDIA čerpala. Máme tu totiž oficiální ceny (MSRP), pak reálné ceny v obchodech a do toho se ještě míchají scalpeři či obecně překupníci, ceny karet v hotových sestavách či v různých nezřídka podezřelých prodejních akcí západních obchodů. 
 
 
NVIDIA se dále chlubí, že nové generace jsou zvyklé více hrát, čili nová generace Z čili zoomers (cca první desetiletí) oproti boomerům (doba po II. sv. válce) hraje dvakrát častěji a také stráví hraním mnohem více času. Díky tomu pak mezi PC hráče každý rok v průměru přibyde 50 milionů nováčků, přičemž jejich podíl v celkovém počtu hráčů se v posledních letech nijak výrazně nemění, čili PC coby herní platforma drží s ostatními kroky. 
 
 
Nejde přitom jen o hraní, ale také o další desítky milionů tvůrců obsahu na YouTube, Twitch, atd. I ti často potřebují výkonný hardware, zvláště pokud jde o herní streamery.  
 
 
 
 


reklama