reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Žaloba (nejen) na Kim Kardashian za pump and dump kryptoměny EthereumMax

14.1.2022, Milan Šurkala, aktualita
Žaloba (nejen) na Kim Kardashian za pump and dump kryptoměny EthereumMax
Už několik celebrit se zapletlo s kryptoměnami a jejich propagací. Obvykle je z toho spíše průšvih a totéž se týká kryptoměny EthereumMax, kterou propagovala Kim Kardashian i další. Nyní je kvůli podezření na pump and dump na stole žaloba.
Není to zdaleka poprvé, co se nějaká celebrita rozhodla propagovat nějakou kryptoměnu. Většinou jsou to různé podvody vedoucí k obviněním, takže jsme tu měli už např. aféru Stevena Seagala za propagaci Bitcoiin2Gen, hodně často to byl John McAfee, a to je jen maličký zlomek známých osobností, které se k něčemu takovému propůjčily. Další kauza se týká kryptoměny EthereumMax. Ta je sice založena na technologii Etherea, ale jinak jde o nezávislý a docela podezřelý projekt, k jehož propagaci tvůrci využili několik známých celebrit. Mezi nimi najdete např. boxera Floyda Mayweathera Jr, basketbalistu Paula Pierceho nebo televizní celebritu a influencerku Kim Kardashian. Na všechny tři a tvůrce kryptoměny nyní míří nová žaloba za pump and dump.
 
Kim Kardashian
Kim Kardashian, autor: Ashley Graham, CC BY 3.0, přes Wikimedia Commons a YouTube
 
Tímto termínem se označuje situace, kdy se uměle vyžene cena aktiva nahoru (např. podporujícím příspěvkem celebrity na sociálních sítích), aby skupina lidí již vlastnící tato aktiva mohla své prostředky prodat za uměle nafouknutou cenu. Čím později další ziskuchtiví spekulanti naskočí "do vlaku", zpravidla tím větší je pro ně výsledný pád. V případě EthereumMax kryptoměna spadla ze svého maxima 29. května 2021 už o 97 % na historické minimum (za dnešek byl pád 24%). 
 
EthereumMax logo
 
Mayweather např. propagoval kryptoměnu na tričku a obecně v souvislosti se zápasem s Loganem Paulem, kdy se za kryptoměnu dal koupit přístup na zápas. To zvedlo zájem o kryptoměnu a objem transakcí. Kardashian zase na svém Instagramu, kde měla hodně přes 200 milionů sledujících (nyní už 279 milionů), přidala příspěvek, kde tvrdila, že jí zrovna nějaký známý řekl o tokenu EthereumMax. Příspěvek však označila jako reklamu a přidala i tradiční větu, že nejde o finanční poradenství. Podle tvůrců kryptoměny tento příspěvek neměl nabádat ke koupi, ale jen k zvýšení povědomí o projektu, tedy aby lidé zjistili, že tento projekt existuje předtím, než se sami rozhodnou, zda kryptoměnu koupit nebo ne.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama