reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zařízení Apple mají letos překonat prodeje produktů s Windows

9.1.2017, Jan Vítek, aktualita
Zařízení Apple mají letos překonat prodeje produktů s Windows
Společnost Gartner předpokládá, že už letos se na trhu prodá více zařízení vybavených operačními systémy firmy Apple než těch, která jsou vybavena systémy Microsoft Windows. Ostatně trend k tomu v poslední době spěje.
Apple má oproti Microsoftu tu obrovskou výhodu, že je úspěšný také v oblasti mobilních zařízení. To znamená především mobilní telefony a tablety se systémem iOS, přičemž špatně si nevede ani v oblasti mobilních PC. Nicméně v případě zastoupení operačních systémů na PC celkově jednoznačně vede Microsoft s nějakými 90 procenty, ale to pramálo vypovídá o tom, kolik se prodá nových zařízení a s jakým operačním systémem. Prodeje PC jdou celkově dolů a obliba chytrých mobilních telefonů je stále vysoká, což jednoznaně hraje do karet firmy Apple. Gartner tak vidí budoucí vývoj prodejů následovně:





Microsoft se svou mobilní platformou Windows mezi telefony jednoduše neuspěl a v nejbližší době se to zásadně nezmění. Ale už letos by se mohlo projevit to, že plnohodnotné Windows už mohou pracovat na čipech ARM, jak Microsoft nedávno ukázal. Na druhou polovinu roku si totiž již partneři Microsoftu chystají první zařízení, která toho mají využít. Zatím je ale velice předčasné odhadovat, jakou reakci to mezi zákazníky vyvolá, a tedy i jaký vliv to bude mít na grafy, jako je tento.

Zřejmé je, že pokud má prodej zařízení s OS Apple překonat Windows, tak žádná z chystaných novinek už to asi nezvrátí. Gartner v tomto počítá s produkty Apple, které využívají oba hlavní systémy, čili Mac OS X a iOS a v dalších letech se má jejich náskok postupně zvyšovat. Vedle toho můžeme z grafu vyčíst i to, že letošní rok by měl znamenat zastavení propadu prodejů zařízení s Windows, tedy i PC a v dalších letech nastane mírné oživení. To se ostatně předpovídalo už dříve.

Doufejme také, že analytici firmy Gartner vědí něco, co široká veřejnost ne. Však Apple je jako obvykle tajnůstkářský ohledně svých budoucích produktů a je jasné, že by v nejbližší době měl inovovat své řady osobních počítačů. Výkon firmy ostatně v poslední době nebyl příznivý, což zklamalo především její investory, a tak se očekává, že se firma jen "nadechuje".

Co se týče Microsoftu, ten může vedle spolupráce s firmou Qualcomm zaujmout především svým chystaným systémem Windows 10 Creators Update, pak by oživení měla přinést generace AMD Ryzen a později i 10nm procesory Intel Cannonlake. Uvidíme tak, zda to Gartneru vyjde.

Zdroj: Hexus.net
reklama