reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zhaoxin ukázal své první samostatné GPU i v benchmarku Unigine Heaven

25.6.2021, Jan Vítek, aktualita
Zhaoxin ukázal své první samostatné GPU i v benchmarku Unigine Heaven
Společnost Zhaoxin, společný podnik šanghajské státní společnosti SASAC a tchaj-wanské VIA, nás už dříve zaujala svými procesory x86, které může vyrábět právě díky firmě VIA. Nyní ale bylo ukázáno i samostatné GPU. 
Zhaoxin už nabízí své procesory KaiXian, které z hlediska svých vlastností a výkonu nepředstavují žádné nebezpečí pro Intel či AMD, ovšem zde jde především o to, aby Čína měla k dispozici zcela vlastní procesory x86 pro své účely a nemusela využívat hardware právě firem Intel a AMD. V případě nových samostatných GPU půjde o to samé a i nyní můžeme už při pouhém pohledu na testovací kartu říci, že NVIDII a AMD se kolena třást nemusí. Na druhou stranu, čínský trh je obrovský a do budoucna by konkurence od Zhaoxinu mohla jeho část obsadit, kvůli čemuž se prostor pro ostatní jen sníží. 
 
 
Novou kartu vyvinula konkrétně firma GlenFly Technology, součást Zhaoxinu, která ve skutečnosti drží všechny jeho grafické patenty. Máme tu tak nízkou a krátkou grafickou kartu s prostým hliníkovým chladičem, který nejspíše jen ofukuje holé paměťové čipy a přímo chladí jen samotné GPU, ale to je pouze odhad dle toho, jak vypadá samotná karta a chladič.
 
 
Na celém snímku je karta napojena na 22" monitor BenQ G2220HD s rozlišením Full HD, na němž běží dobře známý benchmark Unigine Heaven, a to v době pořízení fotografie při 32 FPS.
 
 
Už minulý rok přitom Zhaoxin slíbil, že poskytne samostatný grafický čip na kartách pro DirectX 11.1 či až 12 s TDP 70 W, který bude vyráběn 28nm procesem firmy TSMC. Vypadá to tak, že jeho ranou verzi nyní ukázala právě firma GlenFly Technology, což je patrné i z toho, že karta není dodatečně napájena z vlastního PCIe konektoru. To znamená, že využívá pouze energii ze slotu a ta je v případě PCIe x16 omezena na 75 W. Vedle toho můžeme vidět také napojený konektor HDMI a připravený analogový D-Sub. Dle nezaručených informací bylo využito GPU s označením Ji Rui 3000. 
 
Co se týče testu Unigine Heaven, v něm moderní karty dosahují i několika set FPS, zvláště pak ve Full HD, čili 32 FPS není ani na 70W GPU žádný úžasný výsledek. Zhaoxin ostatně jistě stojí nohama na zemi a nepočítá s tím, že by mohl konkurovat samotným GeForce či Radeonům. V Číně jsou ovšem velice populární e-sport tituly, které jsou obecně méně náročné na grafiku a právě pro mnohé takové hry by se podobná grafika mohla hodit. Nicméně ani Zhaoxin a ani jeho GlenFly Technology ještě formálně žádnou grafickou kartu neohlásili.  
 


reklama