reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

VIA posiluje pouto se Zhaoxinem pro další vývoj x86 procesorů

2.11.2020, Jan Vítek, aktualita
VIA posiluje pouto se Zhaoxinem pro další vývoj x86 procesorů
Společnost VIA je třetí výrobce procesorů s architekturou x86, který ale už dlouho nevystrčil růžky. Respektive ne sám, ovšem ve spolupráci se Shanghai Zhaoxin Semiconductor je to jiné a tato spolupráce se nyní prohlubuje. 
Za spoluprací firem VIA a Shanghai Zhaoxin Semiconductor můžeme jasně vidět snahu Číny osamostatnit se a zbavit se závislosti na západních výrobcích hardwaru. To se tak týká nejen výrobních technologií či pamětí DRAM a NAND Flash, ale pochopitelně i procesorů a díky VIA je k dispozici i architektura x86. 
 
 
Samotná společnost VIA je jedním z akcionářů firmy Shanghai Zhaoxin Semiconductor a sama dříve málem zmizela z trhu s procesory x86. Orientovala se na výrobu úsporných procesorů jako C7 pro malé sestavy, ale postupně se ztratila z radaru a nedalo se o ní mluvit jako o jakékoliv konkurenci pro Intel či AMD. 
 
Před několika lety ale VIA podepsala dohodu se Zhaoxinem, kterému bylo umožněno na technologiích VIA stavět své procesory x86. Nyní se toto partnerství prohlubuje a Zhaoxin získává od VIA část jejího duševního vlastnictví, které se týká právě x86. 
 
My známe Zhaoxin jako výrobce procesorů, který by se rád srovnával právě i s Intelem či AMD, ale k tomu má aktuálně velice daleko. Stačí se podívat na test procesoru KaiXian z tohoto roku, v němž má problém bojovat i s Pentii či Athlony, ovšem Zhaoxin je v podstatě teprve na začátku a postupně se zlepšuje. Aktuálně si chystá novou řadu KaiXian KX-7000 pro již 7nm proces, který by mohla poskytnout čínská společnost SMIC, ovšem Zhaoxin by snad mohl na rozdíl od Huaweie využít i kapacity TSMC či snad Samsungu. 
 
O architektuře procesorů Zhaoxin se toho moc neví a má se za to, že jde o výsledek evoluce založené na jádrech Isaiah, s nimiž chtěla VIA před řadou let v jednom ze svých (zatím) posledních záchvěvů konkurovat Intelu a AMD. Samotný Isaiah tak není nejmladší a dříve byl pod označením Nano vyvinut ve firmě Centaur Technology (v podstatě CPU divize společnosti VIA), a to už je 12 let nazpět. Je tak otázka, zda se Zhaoxin nyní nesnaží kout dávno vychladlé železo. 
 
VIA tak nyní dle Digitimes (via Extremetech) prodává část svého know-how o x86 procesorech firmě Zhaoxin a to platí i pro její dceřinou firmu Viabase. Získá tím 257 milionů dolarů, z čehož má téměř 200 milionů tvořit následný čistý zisk. A Čínská strana má pochopitelně velký zájem. 
 
Už nyní si tak čínské firmy mohou vyrábět veškerý PC hardware samy bez přispění výrobců ostatních zemí. Mají k dispozici procesory, rozjíždí se výroba pamětí DRAM a problém není ani s NAND Flash a SMIC se bude snažit o masovou výrobu 7nm čipů. A my uvidíme, zda v dohledné době některé čínské produkty nebudou i konkurenceschopné pro produkty firem AMD, Intel či dalších předních výrobců PC hardwaru. 


reklama