reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zpomalenou rotaci vnější vrstvy Slunce vysvětluje vliv světla

21.2.2017, Jan Vítek, aktualita
Zpomalenou rotaci vnější vrstvy Slunce vysvětluje vliv světla
Už dlouho víme, že světlo dokáže tvořit tlačnou sílu, která je malá, ale i tak by mohla posloužit k dosažení blízkých systémů. Nyní však byl aplikován tento vliv světla na Slunce a zjistilo se, že zde můžeme hledat příčinu zpomalené rotace vnějších vrstev.
O praktické využití světla jako pohonu se zajímá miliardář Jurij Milner se svým projektem Breakthrough Starshot. Ten počítá s využitím velice výkonných laserů, které mají urychlit armádu malých satelitů se zrcadlovými plachatmi. Ty by se vydaly na mnohaletou cestu asi pětinou rychlosti světla, a to k systému Rigil Kentaurus, jehož součástí je i planeta u hvězdy Proxima Centauri. Nyní ale vědci aplikovali působení světla i na samotné Slunce, čímž se vysvětluje záhada trvající desítky let. Jde o otázku, proč vnější vrstvy Slunce rotují o poznání pomaleji než ty vnitřní.





O vnitřním složení Slunce a jeho pochodech máme dobrou představu díky disciplíně helioseismologie. Ta je založená na sledování proměnlivosti v jasu, což je projev zvukových vln šířících se tělem hvězdy, díky čemuž je možné vytvořit 3D mapy vnitřku hvězdy. Funguje to v podstatě na stejném principu jako ultrazvuk v medicíně. Právě asi před 30 lety se s pomocí této metody zjistilo, že hmota ve Slunci nerotuje stejnoměrně a že v tomto ohledu je situace daleko složitější, než si kdo před tím představoval.

Zjistilo se především to, že vnitřních 70 % hmoty rotuje jako jednolité tělo, zatímco vnějšek je turbulentní a připomíná vařící se vodu. To bylo vysvětleno teprve nedávno díky numerickým simulacím. Pak tu jsou také další záležitosti, jako to, že ve vnějších částech slunce rotuje rychleji u rovníku než na pólech, což bylo také vysvětleno interakcemi turbulencí. Asi před 20 lety bylo zjištěno, že vnější tenký obal Slunce má zpomalenou rotaci, a to všude, čili na rovníku stejně jako u pólů, přičemž ani jedna simulace nepřišla k takovému výsledku, takže zřejmě nešlo o vliv turbulencí a vůbec konvekce.

Spoluautor nové studie Jeff Kuhn se tak jak před deseti lety studovat Slunce pomocí nástroje Helioseisimic and Magnetic Imager z NASA Solar Dynamics Observatory a objevil, že jen asi 100kilometrová vrstva celého 1,4 milionů km širokého Slunce je skutečně v rotaci o 2 až 3 procenta pomalejší. Turbulence to vysvětlit nemohly už jen proto, že v této části žádné nejsou, ale zato jde o vrstvu, která emituje veškeré světlo, jež můžeme ze Slunce vidět.

Zaměřili se tak právě na světlo a jeho schopnost objekty nejen pohánět, ale i zpomalovat, což se projevuje třeba na částečkách tzv. zodiakálního prachu. Na ty světlo působí tak, že je zpomaluje a způsobuje jejich spirálovitý sestup směrem ke Slunci. Analogicky se tak má světlo chovat i ke 100kilometrové vnější vrstvě samotného Slunce, což je velice slabý efekt, který ale trvá miliardy let, takže už se stačil projevit.

Kuhn tak dle svých slov s kolegy objevil fyzikální efekt, který byl v případě vlivu na Slunce dosud přehlížen. Dále se chce zaměřit na to, jaký vliv má toto zpomalení na magnetické pole Slunce, které přímo ovlivňuje jeho počasí a to zase ovlivňuje nás a může mít v dnešní době i katastrofické dopady.

Zdroj: Astronomy
reklama