reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ZyXEL NSA310S: osobní cloud

20.3.2014, Jan Vítek, aktualita
ZyXEL NSA310S: osobní cloud
Společnost ZyXEL zařazuje do své nabídky nový NAS s jednou interní pozicí pro pevný disk, který dostal označení NSA310S. Označuje jej za osobní cloud, čili zařízení, které využijeme především v domácnostech.
Nový NSA310S je vylepšenou verzí staršího modelu ZyXEL NSA310, která pracuje s 1GHz procesorem, jenž má po ruce 256 MB RAM, takže rozhodně nejde o jeden z nejvýkonnějších NAS serverů svého druhu. Určen je především pro multimédia a jejich streamování i do několika zařízení současně a využít můžeme také aplikaci Polkast App. S její pomocí můžeme z mobilních zařízení synchronizovat fotografie na Flickeru a videa na YouTube, streamovat hudbu a prohlížet fotografie.





Dále tu je také aplikace zMedia pro mobilní zařízení, s jejíž pomocí si můžeme prohlížet videa, fotografie a hudbu uloženou na NAS serveru, ale také jej spravovat, kontrolovat jeho stav a sledovat postup nahrávání/stahování souborů.

Samotný server podporuje mimo jiné protokoly CIFS/SMB pro Windows, NFS pro Linux/Unix, DHCP client, PPoE i Network Time Protocol (NTP). Běžet na něm může FTP server, DLNA 1.5 server, iTunes server, SqueezeCenter, apod. Interní disk je vždy naformátován na systém EXT4, zatímco externí disk připojitelný pomocí rozhraní USB může využívat NTFS, EXT2, EXT3, EXT4, FAT32, ReiserFS či XFS.

Do nabídky rozhraní pak patří jeden gigabitový ethernetový RJ-45, dále dva USB 2.0 (vepředu a vzadu), pak tu je otvor pro zámek Kensington a nakonec nezbytný napájecí konektor. Oproti modelu NSA310 mu tedy chybí port eSATA, díky němuž jsme si ze staršího modelu mohli udělat dvoudiskový. Spotřeba v režimu Wake on LAN má činit pouze 0,24 W a v plném provozu pak cca 16 W, což bude záležet také na nainstalovaném disku a případně dalších připojených zařízeních. Veškeré specifikace a popis vlastností naleznete na webu výrobce (viz zdroj).

NSA310S byl oficiálně představen teprve nyní, i když v nabídce obchodů je přinejmenším od začátku roku. Není tedy divu, že je již většinou skladem, a to za cca 1700 Kč s daní.

Zdroj: TZ ZyXEL
reklama