reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

2020 Mars Rover dostane 23 kamer, sledovat budou i sestup

2.11.2017, Jan Vítek, aktualita
2020 Mars Rover dostane 23 kamer, sledovat budou i sestup
NASA má aktuálně na Marsu stále ještě dva fungující a pracující rovery, přičemž z nich překvapuje především Opportunity, který už více než 54x překročil plánovanou dobu své mise. Nyní se chystá další rover, jehož název zatím není znám. 
Opportunity přistál na Marsu už na konci ledna roku 2004 a bylo plánováno, že vydrží alespoň 90 tamních dní, ovšem nyní se už blíží 5000 dní. Ty jsou na Marsu o něco delší než ty naše (o cca 40 minut), a tak z našeho pohledu už Opportunity hranici 5000 dní dávno překročilo. Uvidíme však, zda bude po Marsu stále jezdit, až na něj v roce 2020 dorazí nový rover, který je dosud označován prostě jako 2020 Mars Rover a své jméno dostane až později. 
 

 
Ten bude přímo vycházet z platformy modernějšího roveru Curiosity, který už bezpečně drží rekord v největší vzdálenosti, kterou lidský stroj na Marsu urazil. To rovněž znamená, že si NASA zopakuje i způsob jeho dopravy, která zahrnuje "nebeský jeřáb" vybavený vlastními raketami, s jejichž pomocí má rover na provazech bezpečně a měkce přistát. Doufejme, že to opět proběhne bez problémů, však jedno úspěšné přistání nic nezaručuje. 
 
kamer monitorujících vstup do atmosféry a přistání bude sedm, ne devět
 
NASA nyní zveřejnila, jakou kamerovou výbavu bude nový rover mít, neboť jde o skutečně neobvyklý počet 23 kamer nebo/a fotoaparátů. Není to samozřejmě tak, že čím víc kamer, tím víc adidas, neboť každá má svůj jasně daný účel. Mnohé z nich najdeme i na Curiosity (celkem 17 kamer), což jsou například Hazcam detekující bezprostřední nebezpečí v trajektorii pohybu, nebo navigační Navcam. 
 
Nový rover ale bude schopen pořizovat více snímků ve vyšším rozlišení a z více úhlů než kterékoliv jiné podobné zařízení vyslané do vesmíru. To započne už před přistáním, které bude monitorovat celkem sedm (NASA v obrázku uvádí mylný počet), takže se budeme moci poprvé podívat i na to, jak se otevírá supersonický padák v řídké atmosféře Marsu. Čili pokud se přistání nevydaří, měly by být k dispozici alespoň příslušné záběry. 
 
Inženýrských kamer bude celkem 9 a ty poslouží pro navigaci v terénu a plánování cest. Tyto kamery byly dříve monochromatické a s rozlišením 1Mpix, zatímco pro nový rover se chystají už 20Mpix a barevné. 
 
A pak tu budeme mít notně vylepšnou MASTCAM známou jako MASTCAM-Z, která bude sedět na otočném "stěžni" roveru. Poupravené označení vychází z toho, že rover konečně získá optický zoom. Sice jen trojnásobný, ale ten i tak umožní nabídnout mnohem lepší záběry, aniž by bylo nutné hýbat celým roverem. Vylepšen bude také původní nástroj ChemCam studující chemické složení zaměřených objektů a zde budeme mluvit o SuperCam s vyšším rozlišením. 
 
Chystaný rover tak stále nemá oficiální jméno a ani není známé datum letu. Z pohybu Marsu je ale zřejmé, že by na něj měl dorazit ke konci léta 2020. 
 
Zdroj: NASA JPL


reklama