reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Abraham Lincoln na Curiosity ukazuje sílu marťanského větru

10.12.2018, Jan Vítek, aktualita
Abraham Lincoln na Curiosity ukazuje sílu marťanského větru
Zvláště v průběhu tohoto roku se rozebíraly efekty atmosféry na Marsu, jeho prachové bouře a schopnost větru očišťovat zanesené objekty. Co si ale pod tím máme představit? To nám může ukázat mince, kterou si s sebou veze Curiosity.
Dosud největší prachová bouře, jakou musely rovery na Marsu protrpět, bude s velkou pravděpodobností znamenat konec pro Opportunity. Nad tímto roverem je už dávno čistá obloha, ale nikdo od něj neslyšel ani pípnutí již od 10. června. Nyní je to tak přesně půl roku, co se Opportunity odmlčel a NASA přitom stihla vyslat už na 360 pingů a pečlivě poslouchala, zda se rover neozve na její Deep Space Network. Aktuální situace je tedy taková, že se stále čeká na to, zda právě vítr neočistí sluneční panely roveru, aby se probudil a ozval a to samozřejmě za předpokladu, že se ještě probudit dokáže a že zanesené panely jsou ten hlavní problém. 
 
 
Právě cent na palubě Curiosity nám může dát představu o tom, jaká je síla větru na Marsu. Tato konkrétní pence byla přitom vyražena v roce 1909, což byl vůbec první rok, kdy se na centu objevila tvář Abrahama Lincolna. Není přitom na povrchu roveru v horizontální poloze, ale na jeho přední části ve vertikální poloze a jejím hlavním účelem bylo to, aby si fotoaparát Mars Hand Lens Imager (MAHLI) měl na čem zkoušet ostření své optiky. Hned nad ní je také kousek panelu s barvami a škálou, který slouží stejnému účelu. 
 
 
První snímek nahoře byl pořízen 4. září, kdy bouře už v podstatě utichla a zanechala Curiosity a bezesporu i Opportunity zanesené prachem. Vrstvička je to viditelně jen malá, ale jak už bylo řečeno, mince je umístěna vertikálně. 
 
Druhý snímek už pochází z 2. prosince, čili přímo uprostřed klasické větrné sezóny a je jasně vidět, že po červeném prachu tu téměř není ani známka. Nějaký je asi v těsných záhybech, ale když si to srovnáme se Sol 34 roveru Curiosity na Marsu, už tehdy to nebylo lepší. Nyní už je mimochodem Sol 2254.
 
 
Na tomto příkladu tak můžeme jasně vidět, že silný vítr dokáže rovery NASA velice dobře očistit, což je na jednu stranu dobré, ale na druhou stranu to znamená, že s Opportunity se můžeme už pomalu loučit. Však pokud je nad ním už dlouho čistá obloha a vítr dokázal samotné Curiosity tak pěkně očistit, dá se předpokládat, že se špinavými panely už problém nebude. 
 
NASA však nad ním ještě nezlomila hůl, spíše naopak. Obsluha se nyní o to urputněji snaží s roverem spojit, takže o to častěji jej zkouší "pingovat". Větrná sezóna má pokračovat ještě během ledna a dá se říci, že pokud se Opportunity brzy neozve, už se nikdy neprobudí. 
 
Zdroj: NASA, Curiosity
reklama