reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AI od DeepMind může předpovědět akutní selhání ledvin 48 hodin předem

2.8.2019, Kateřina Hoferková, aktualita
AI od DeepMind může předpovědět akutní selhání ledvin 48 hodin předem
Umělá inteligence může pomoct v medicíně tam, kde už lékař sám nestačí. Tým z DeepMind vyvinul algoritmus, který dokáže dostatečně dopředu předpovědět problém, a umožní tak lékařům včas odhalit akutní selhání ledvin. 
Akutní selhání ledvin by mohlo být díky umělé inteligenci odhaleno dostatečně včas. Tým vědců z DeepMind, což je společnost v současné době vlastněná firmou Alphabet, se ve spolupráci s Ministerstvem pro záležitosti veteránů USA rozhodl vyvinout AI, jejíž pomoc lékařům může pro pacienty znamenat i rozdíl mezi životem a smrtí. Hrozící akutní selhání ledvin bude díky ní dřív odhaleno. 
 
Umělá inteligence má předvídat akutní selhání ledvin až 48 hodin předem. Systém správně identifikoval problém u devíti z deseti pacientů, jejichž stav se zhoršil do bodu, kdy potřebovali dialýzu k náhradě některých funkcí ledvin. 
 
 
DeepMind také může nabídnout mobilního asistenta s umělou inteligencí Streams pro lékaře a personál. Díky aplikaci měli specialisté z University College London, kteří asistenta testovali, přehled o naléhavých případech během 15 minut místo několika hodin. Místo 12,4 % případů bylo s aplikací zmeškáno jen 3,3 % případů. Mobilní asistent také vede k úsporám nákladů na zdravotní péči. V kombinaci s novou umělou inteligencí na detekci akutního selhání ledvin by aplikace mohla nabídnout vylepšené a velmi brzké odhalení problému. 
 
Společnost DeepMind se s pomocí umělé inteligence snaží dělat velké pokroky v technologiích v medicíně. Tvůrci především doufají, že díky AI se podaří, aby v lékařství převládala prevence, nikoliv až řešení následků. DeepMind má v plánu se v rámci spolupráce s Google Health zaměřit i na další nemoci, které by šlo dobře předpovídat a na které zemřou ročně miliony lidí. 
 
Zdroj: engadget.com 


reklama