reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AI od NVIDIE se jen z několika příkladů naučila měnit tváře domácích mazlíčků

6.6.2019, Jan Vítek, aktualita
AI od NVIDIE se jen z několika příkladů naučila měnit tváře domácích mazlíčků
A nejen jich. Můžeme se vyfotit třeba s kočkou a umělá inteligence od NVIDIE nám její tvář či celou hlavu vymění třeba za ledního medvěda, který bude mít stejný výraz a koukat bude stejným směrem. Zajímavý je zde i způsob vytrénování nové AI.
Zvláštní na této umělé inteligenci je to, z jak malého počtu příkladů se naučila podávat slušné výsledky. Obvyklé je třeba podobné AI vytrénovat na tisících příkladů, což je náročné na přípravu materiálů, takže není divu, že cílem je si tuto otravnou a repetetivní práci ulehčit. V tomto případě to NVIDIA zahnala až do krajnosti, když využila jako trénovací materiál pouze jeden vstupní snímek a pak několik příkladů jiných zvířat. 
 
 
Výsledky jsou přitom poměrně dobré, i když by se dalo najít pár chyb a odnesla to především kočička, která je chudák poněkud zdeformovaná. NVIDIA se zde chlubí novým přístupem k tvoření neuronových sítí a jejich tréninku pomocí dobře známého schematu, v jehož rámci jedna síť tvoří a druhá posuzuje výsledek a tak stále dokola (adversarial scheme). 
 
Vzniklý nový framework dostal označení FUNIT (Few-shot Unsupervised Image Translation), protože se učí jen z několika příkladů zobrazujících dané zvíře, a to bez lidského vedení. Právě to může tomuto přístupu poskytnout obrovskou výhodu před ostatními. 
 
 
Nyní FUNIT potřebuje dobře viditelný a ničím nezastíněný snímek hlavy zvířete, přičemž je v tomto ohledu velice jednostranný. To je vidět na několika příkladech, kdy se AI snažila nalepit zvířecí tvář na obličej člověka, což pak v tom lepším případě vypadá jako lidský beagle s brýlemi.
 

NVIDIA dává všem k dispozici otevřený zdrojový kód své nové AI, na němž mohou lidé stavět a ostatní si mohou tuto AI vyzkoušet s vlastními obrazovými materiály, aby si třeba ověřili zda by namísto čivavy nevypadal na jejich klíně lépe třeba gepard.
 
 


reklama