reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AI se snaží vysvětlit svět Bitcoinu v komickém videu

24.5.2018, Jan Vítek, aktualita
AI se snaží vysvětlit svět Bitcoinu v komickém videu
Umělá inteligence dnes dokáže úžasné věci, ale v novém videu, kde se snaží vysvětlit svět Bitcoinu, hraje spíše roli zmateného komika, který splácal několik přednášek o této kryptoměně bez ladu a skladu. Ono to ale tak ve skutečnosti téměř bylo. 
Systémy umělé inteligence se dnes obvykle trénují tak, že využívají obrovské databáze zdrojových informací a s jejich využitím se pak rapidně učí, v čemž je i jejich síla. AI od umělecké skupiny Botnik Studios k tomu použila hojnou zásobu videí, článků a reklam, které byly vytvořeny lidmi pro představení světa Bitcoinu a jimi vytrénovaná dala dohromady vlastní prezentaci, která je přímo kouzelně komická. V podstatě jde parodii na často pedantské prezentace využívající různá zjednodušující přirovnání, abychom v jejich závěru nebyli o moc moudřejší. To rozhodně nebudeme ani z následujícího videa. 
 

Lidé z Botnik Studios využili umělou inteligenci, která využívá strojové učení pro kreativní účely. V podstatě se snaží dávat dohromady věty předvídáním dalších slov v řadě, což je založeno na vzoru získaného zkoumáním textu z předložených materiálů, jichž bylo několik desítek. Není pak divu, že ve výsledku najdeme třeba odkaz na pizzu, což evidentně pramení z toho, že první bitcoinovou transakcí bylo právě zaplaceno za dodávku pizzy. 
 
Lidé z Botnik Studios už využili podobný způsob pro zplození oplzlých verzí Harryho Pottera nebo pro vytvoření scénáře pro finální sezónu Hry o trůny a v podstatě nejde o nic jiného než o funkci, kterou známe z moderních verzí virtuálních klávesnic v mobilních telefonech a tabletech, které také dokáží nabízet slova, jež pravděpodobně budeme chtít napsat. Tento proces zde byl jen plně zautomatizován. 
 
Je třeba říci, že věty z videa mají svou pochopitelnou skladbu, ale ve skutečnosti jde o nesmysly, v nichž se po chvíli zcela ztratíme. Je to tedy taková počítačová verze Sira Humphreyho Applebyho, i když jeho proslovy hlavu a patu měly. Krátká ukázka: "Abyste pochopili, jak jsou tvořeny bitcoinové transakce, vyberte si náhodné číslo mezi 1 a 30.000. Nyní utraťte tuto sumu za etherion (sic) a toto je známo jako hashování kódu za účelem získání trošku těch Bitcoinů."
 
Anebo: "Joe se stal známým tím, že psal tak moc, že nyní má cenu 500 milionů Bitcoinů. Jestliže Alice chce získat od Joea obrovské množství peněz, může použít techniky z počtů, aby mohla například identifikovat 4096 piz a pak je spočítat do své zásuvky u stolu". Na závěr si neodpustím ještě jednu ukázku: "Tento virus vpustil šéfa transakcí ze CIA do mého mozku. Toto je můj mozek, jak se aktivuje, když myslím na těžbu Bitcoinů. A já věděl, že je to špatně". 
  


reklama