Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Amazon přináší výkonný serverový ARM procesor Graviton2

12.3.2020, Jan Vítek, aktualita
Amazon přináší výkonný serverový ARM procesor Graviton2
Před několika lety to vypadalo, že nové výkonné serverové procesory založené na architektuře ARM začnou ohrožovat klasické x86 serverové procesory, a to především od Intelu. To se nakonec nepotvrdilo, ale vývoj přesto pokračuje. 
Procesory x86 serverovému trhu stále dominují, zatímco ARM paběrkuje na okraji zájmu, ale je tu třeba i Amazon, který si vyvíjí vlastní procesory založené na architektuře ARM a jako takový pro ně pochopitelně najde i využití ve vlastních serverech. 
 
Amazon přišel s prvním serverovým Gravitonem v roce 2018, ovšem ten nepodával přesvědčivé výkony. Graviton2 ale vypadá už mnohem lépe. Založen je na jádrech ARM Neoverse N1 odvozených od Cortex-A76 s taktem 2,5 GHz a každé toto jádro má k dispozici 64kB instrukční i datové L1 cache plus 1 MB L2 cache. Jader je tu celkově 64, sdílejí celkem 32 MB L3 cache a propojena jsou pomocí rozhraní CMN-600 (typ mesh). Dále je tu ještě osm paměťových kanálů s podporou DDR4-3200. 
  
Server Anandtech nedávno srovnával nový Graviton2 s konkurenčními řešeními od Intelu a AMD, oproti nimž má výhodu i v ceně serverových instancích nabízených Amazonem. Ten navíc v případě Intelu a AMD nabízí instance do 32C/64T, kdežto s Gravitonem2 je to plných 64 fyzických jader. Není tu ovšem žádná forma SMT, takže jde o 64C/64T. 
 
Na Anandtechu se Graviton2 utkal konkrétně s procesorem EPYC 7571 (bohužel ještě první generace) se 32C/64T na 2,5 až 2,9 GHz a pak s Xeony Platinum 8259CL. Xeony byly dva šestnáctijádrové v jednom systému a pracovaly na 2,9 až 3,2 GHz. Cena výsledných instancí na hodinu byla postupně 2,464 USD, 2,752 USD a 3,808 USD, takže Intel vyšel jako nejdražší a Graviton2 jako nejlevnější. 
 

 
Systémy se utkaly v CPU testech SPEC 2006 a 2017, přičemž se ukázalo, že Graviton2 zrovna neexceluje v takové zátěži, která zahrnuje intenzivní využití paměti včetně cache. V takovém případě má problémy se škálováním výkonu napříč jádry. 
 
Jde zde ale především o srovnání výkonu a nákladů na provoz, které jsou v případě Gravitonu2 velice nízké. A jak je vidět ze souhrnného grafu, ve všech provedených testech tento procesor exceluje, takže nabízí výrazně lepší poměr výkonu a ceny v porovnání s AMD a Intelem, kteří jsou na tom v nabídce Amazonu velice podobně. To pochopitelně nevypovídá o pořizovací ceně samotných systémů, ale nabídka Amazonu takovou věc pochopitelně reflektuje, jakož i provozní náklady dané také spotřebou. 
 
Je otázka, jak by na tom byla instance využívající nové 7nm procesory EPYC, ale i tak lze říci, že Graviton2 bude pro zákazníky Amazonu jistě velice zajímavá volba. 
 
Zdroj: Anandtech