Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Amazon uvádí systém generativních AI Bedrock pro AWS

21.4.2023, Milan Šurkala, aktualita
Amazon uvádí systém generativních AI Bedrock pro AWS
Amazon se přidává do seznamu poskytovatelů systémů generativní umělé inteligence. Jeho Bedrock je ale trochu jiný, je spíše rozcestníkem mezi několika různými systémy, které mohou být vhodné pro jiné účely.
Poslední měsíce jsou hodně ve znamení umělé inteligence a zejména její generativní verze. Máme tu ChatGPT pro generování textu, DALL-E a další podobné pro generování obrázků, nyní přichází i společnost Amazon se svým systémem Bedrock. Nějaké základy umělé inteligence a strojového učení ale přitom využívá už dnes přes 100 tisíc zákazníků Amazon Web Services (AWS) a nyní se schopnosti dále rozšiřují. Bedrock ale není jedním systémem generativní AI jako výše zmíněné. Slouží k vytváření aplikací založených na existujících systémech generativní AI, kde ale hodně záleží na tom, co vlastně chcete generovat. ChatGPT nevygeneruje obrázek, stejně jako DALL-E nenapíše esej. A právě sem míří Bedrock.
 
Amazon Bedrock
 
Ten má být spíše rozhraním, které nabízí několik systémů generativní AI, a zákazník si pro svůj projekt pak může vybrat systém, který bude nejvíce vyhovovat jeho potřebám a tomu, co chce svou aplikací vlastně generovat. Nejde tedy o jediný systém, ale o soubor umělých inteligencí od různých startupů, jako jsou AI21, Anthropic nebo Stability AI. Také zajišťuje exkluzivní přístup k modelům rodiny Titan vyvinutým v AWS. Systémy běží na serverech AWS využívajících vlastní čipy Trainium, které mají být velmi rychlé a zároveň energeticky efektivní.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.