reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD a Cray postaví světově nejvýkonnější superpočítač Frontier

7.5.2019, Jan Vítek, aktualita
AMD a Cray postaví světově nejvýkonnější superpočítač Frontier
Na platformě firmy Cray bude postaven superpočítač Frontier využívající hardware společnosti AMD. Ten už bude přitom právoplatně patřit do éry exaFLOPS a překoná dokonce i chystanou Auroru s hardwarem od Intelu. 
Právě letos v březnu byla ohlášena stavba superpočítače Aurora, která bude založena na hardwaru firmy Intel a po svém dokončení v roce 2021 má dosáhnout akorát tak cca výkonu 1 exaFLOPS, čili 1018 operací za sekundu. Jak jsme se už dozvěděli, v Auroře se uplatní procesory Xeon Scalable, paměti Optane DC Persistent, čipy grafické architektury Xe a programovací framework Intel OneAPI. Cray zase dodá svůj superpočítačový systém Shasta, a to konkrétně přes 200 skříní a propojující rozhraní Slingshot s příslušným softwarem. 
 
 
Nyní tu máme ale ještě něco lepšího, na co se chystá opět Cray, ale už se společností AMD. Jde o superpočítač Frontier pro Oak Ridge National Laboratory, a tedy americké Ministerstvo energetiky. Frontier má být stejně jako Aurora dokončen v roce 2021, ovšem nabídne o polovinu vyšší výkon, čili cca 1,5 exaFLOPS. Dnes tu máme jako nejvýkonnější superpočítač světa stále ještě Summit od IBM, který dle Linpack dosahuje 143 petaFLOPS, takže Frontier bude více než desetkrát silnější. 
 
Celý kontrakt spojený s Frontierem má hodnotu kolem 600 milionů dolarů, takže pro AMD to jistě bude znamenat podstatnou zakázku, v jejímž rámci bude moci dodat své procesory EPYC a karty Radeon Instinct v poměru 1:4. Na jedno CPU tak zde připadnou čtyři GPU, což je celkem logické vzhledem k možnostem daného hardwaru. Využije se zde také rozhraní Infinity Fabric, což je samozřejmé, neboť to je součástí i samotných procesorů, ale zde lze možná uvažovat i o propojení jednotlivých systémů, uvidíme. Dále se dozvíme o pamětech HBM, přičemž to je zase samozřejmost vzhledem k plánované instalaci Radeonů Instinct a to vše pak stejně jako v případě Aurory poběží v rámci Cray Shasta. 
 
Zatím není jasné, kolik procesorů a grafických karet Frontier asi tak bude mít a co to konkrétně bude. Pokud ale tento počítač má pracovat od roku 2021, lze si těžko představit, že to bude už nějaký next-gen. AMD se letos teprve chystá vypustit na trh první 7nm procesory EPYC, takže to pravděpodobně budou právě ony, a to konkrétně 64jádrové Rome. V případě Radeonu Frontier by to mohla být stále verze se 7nm Vegou 20, anebo také Instinct s Navi 20 chystaný pro tento nebo možná až příští rok. Nebo to snad bude rovnou příští, dosud neznámá generace se zbrusu novou architekturou (aka Arcturus)?
 
Frontier bude stejně jako jiné podobné modely využíván pro předpovědi počasí, pokrok v medicíně a jiné obvyklé superpočítačové záležitosti. Pro AMD to ale bude znamenat ještě něco, a sice s velkým důrazem pronesený vzkaz, že je zpět a Intel s ním musí počítat. Ale ten už to dávno ví.  
 
Zdroj: Hexus.net


reklama