reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Athlon 3000G za 1500 Kč je tu, jak si vede?

20.11.2019, Jan Vítek, aktualita
AMD Athlon 3000G za 1500 Kč je tu, jak si vede?
Společnost AMD dnes vyslalo na trh už ohlášený Athlon 3000G, který nese oficiální cenovku 49 dolarů. U nás se tak zatím prodává za cca 1500 Kč s DPH, a jde tak o konkurenci pro ty nejlevnější paticové procesory. 
Athlon 3000G se tak může postavit především proti procesoru Pentium G5400, který je přesně v jeho cenové hladině a pro začátek tu máme také jedno upozornění od AMD. Ta varuje, že tento nový procesor či APU nebude muset být podporován deskami s čipsetem AMD X570, což výrobce nechává čistě na libovůli jejich výrobců. Cpát takový čip do těchto desek je ale stejně nesmyslné a je pochopitelné, že AMD jeho podporu na nich vyloženě nežádá. 
 
 
 
Ostatně Athlon 3000G je stále ještě 14nm APU se dvěma jádry Zen a SMT s taktem 3,5 GHz, 4 MB L3 cache a grafikou Vega 3 se 192 Stream procesory. Podporuje paměti DDR4-2933 MHz a má TDP 35 W, přičemž je ovšem odemknutý pro zvýšení násobiče, a tedy přetaktování. AMD jej dodává s chladičem vhodným i pro 65W procesory a s ním bylo možné procesorová jádra přetaktovant na 4 GHz, což není špatné na dnešní dobu.  
 
 
Server techPowerUp měl proti Athlonu 3000G k dispozici procesor G5600, který je dle taktů asi o 5 % výkonnější než G5400. S přihlédnutím k tomu by procesory 3000G a G5400 měly mít zhruba stejný výkon, ovšem přetaktovaný Athlon předčí i model G5600. 
 
 
Testů je tu ale mnohem více a ukazují i na to, že integrovaná grafika v Radeonu je ve hrách výrazně silnější než UHD Graphics 630 v Intelech a navíc se dá slušně popohnat pomocí přetaktování. Pak si můžeme v nízkém rozlišení i kvalitě zahrát také pár náročnějších titulů jako Battlefield V, Shadow of the Tomb Raider, The Witcher 3, atp. 
 
 
Pro herní sestavy to samozřejmě není, ale máme tu alespoň velice zajímavou alternativu pro ta nejlevnější Pentia, která zaujme vyšším grafickým výkonem a možností taktování, které zde opravdu může mít smysl. 
 
Na druhou stranu jde stále o 14nm čip se Zen, který přichází v době, kdy už jsou dávno na trhu 7nm procesory Zen 2 a mluvíme už o Zen 3. Nicméně je jasné, že v případě APU je stále doba 12nm procesorů, neboť tyto procesory s grafikou jsou oproti čistým CPU o krok pozadu. Navíc si nelze představit, že by AMD odstartovalo éru 7nm APU takovýmto low-endem, takže to prostě berme jako jeden z posledních projevů (či možná vůbec poslední) 12nm generace procesorů od AMD. 
 
Zdroj: techPowerUp  


reklama