reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Instinct MI300 s CDNA 3 dostane 24 jader Zen 4 i paměť HBM3

9.1.2023, Milan Šurkala, aktualita
AMD Instinct MI300 s CDNA 3 dostane 24 jader Zen 4 i paměť HBM3
AMD potvrdilo specifikace akcelerátoru Instinct MI300, který využije architekturu CDNA 3. Najdeme zde chipletovou konstrukci, 24 jader Zen 4 i velké množství paměti HBM3. Čip bude mít navíc téměř 150 miliard tranzistorů.
Na poli výkonných výpočetních akcelerátorů se letos objeví chystaný model AMD Instinct MI300. Novinka bude mít chipletovou architekturu a celý čip bude mít opravdu extrémně vysoký počet 146 miliard tranzistorů. Základem výpočetní části celého APU bude GPU s architekturou CDNA 3, nicméně dostane se také na 24 jader Zen 4 pro datová centra a 128 GB paměti HBM3, která využije 8192bitovou sběrnici. Jednotlivé chiplety budou vyráběny pomocí 5nm a 6nm technologie. Máme zde také paměť Infinity Cache a 4. generaci architektury Infinity pro podporu CXL 3.0.
 
AMD Instinct MI300
 
Zajímavostí je také 5krát více výkonu na watt (TFLOPS/W) oproti předchozí generaci CDNA 2 v akcelerátoru Instinct MI250. Pokud jde o výpočty s umělou inteligencí, tam jde dokonce o 8násobek. Novinka tak bude výrazně efektivnější. To vše bude zajištěno mimo jiné např. unifikovanou pamětí nebo podporou nových typů proměnných. Instinct MI300 se má objevit v druhé polovině letošního roku.
 
AMD Instinct MI300
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama