reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD je skoupé na poskytování vzorků R9 3950X a nových Threadripperů

14.11.2019, Jan Vítek, aktualita
AMD je skoupé na poskytování vzorků R9 3950X a nových Threadripperů
Ochota firem se dělit o testovací vzorky svého nového hardwaru se případ od případu značně liší. AMD s velkou ochotou poskytovalo celé testovací sestavy v případě prvních dvou generací Ryzenů. Nyní je to už mnohem horší. 
Společnost AMD se zvláště v případě první generace procesorů Ryzen velice snažila o to, aby se testovací vzorky s jednou i více deskami a potřebnými paměťmi dostaly do co nejvíce recenzentských rukou. Tato ochota letos náhle značně ochabla a s nástupem Ryzenu 9 3950X a Threadripperů 3. generace je to dle ohlasů ještě horší. 
 
 máme, ale nedáme
 
Za tím vším může stát odlišný přístup marketingového oddělení, ale vedle toho třeba i ten prostý fakt, že AMD nemusí mít těchto procesorů nazbyt a rozhodlo se šetřit s nabídkou vzorků pro testy. 
 
 
Nicméně zde nejde jen o nějaké provinční a pro celkový marketingový obraz firmy nedůležité weby mluvící jakousi podivnou slovanskou hatmatilkou. Svůj vzorek nového Ryzenu 9 3950X a ani nový Threadripper nedostal ani Jurij "1USMUS" Bublij, který je autorem utility Ryzen DRAM Calculator a jako takový poskytuje neocenitelnou pomoc samotnému AMD, neboť pomáhá jeho zákazníkům dosahovat vyšší výkon, jímž se mnozí pochopitelně rádi pochlubí. A krom toho Bublij sám pro AMD pracuje. 
 
Znamená to tak, že DRAM Calculator nebude zahrnovat podporu pro dané procesory do té doby, než se Bublij dostane k potřebným procesorům. 
 
Svůj vzorek nového Ryzenu nedostal také Charlie Demerjian ze SemiAccurate a jistě i mnozí další. Linus (Tech Tips) se tak nabídl, že Jurijovi pošle alespoň nový Ryzen 9, až bude k dispozici, pokud si tedy někdo v AMD ještě před tím neuvědomí svůj omyl.
 
Vypadá to ovšem, že nových Ryzenů 9 3950X opravdu nebude nazbyt, když mají nabídnout ještě o 100 MHz vyšší turbo než Ryzen 9 3900X, v jehož případě měl právě nedostatek čipletů schopných pracovat na tak vysokém taktu způsobit omezení dodávek na trh. O lecčem také vypovídají ceny v českých obchodech, kde bychom mohli očekávat ceny kolem 23 tisíc, jenomže ty se pohybují spíše na 33 tisících a výš. Obchodníci přitom už přinejmenším tuší, jak to s dostupností nakonec bude, což by zvolené ceny mohly pěkně ilustrovat. 
 
Zdroj: 1USMUS via Twitter


reklama