Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD má pro letošek připraveno 200.000 kusů čipů RDNA 3

12.12.2022, Milan Šurkala, aktualita
AMD má pro letošek připraveno 200.000 kusů čipů RDNA 3
Sice se už nějakou dobu šíří zprávy o tom, že nové Radeony RX 7900, které mají přijít zítra na pulty obchodů, budou ze začátku nedostatkovým zbožím, zároveň se ale proslýchá, že je pro letošek připraveno 200 tisíc čipů. A to není zrovna malé číslo.
Zítra bude zahájen prodej nových grafických karet AMD Radeon RX 7900. Už nějakou dobu se tvrdí, že v prvních dnech bude dostupnost nových karet docela špatná, přičemž se rychle vylepší v dalších týdnech. Podle posledních informací by se v den uvedení mělo na pultech obchodů objevit 30 tisíc referenčních karet, což sice není nějak extrémně moc, ale ani málo. Připomeňme, že Nvidia za první měsíc prodejů dodala svým partnerům 100 tisíc čipů pro nejvýkonnější GeForce RTX 4090 a do poloviny listopadu to bylo asi 160 tisíc kusů včetně čipů pro RTX 4080.
 
AMD Radeon RX 7900
 
Několik zdrojů mělo dále potvrdit, že do konce roku počet čipů naroste na úctyhodných 200 tisíc kusů, což by mělo znamenat, že karet bude do konce roku více než dost. Jen to nebude hned při uvedení, ale spíše někdy blíže k vánočním svátkům a po nich. Otázkou zůstává, kolik jich dokáže AMD prodat. Prodeje karet AMD totiž dlouhodobě ani zdaleka nedosahují úrovně Nvidie, takže statisíce karet napovídají, že si zde AMD dost věří. Není ani moc divu, když jeho karty přináší lepší cenovou politiku.
 
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.