reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD na příští rok chystá 12nm Ryzen i Vega

21.9.2017, Jan Vítek, aktualita
AMD na příští rok chystá 12nm Ryzen i Vega
Pokud jsme se ze strany AMD dosud dozvěděli něco o výrobních technologiích pro procesory Ryzen a moderní grafické čipy, 12nm proces mezi nimi rozhodně nebyl. Nyní ale bylo oficiálně ohlášeno, že jej AMD v příštím roce využije. 
O 12nm výrobních procesech se dříve ani obecně moc nemluvilo, a to až do letošního jara, kdy byly zčistajasna představeny právě 12nm čipy NVIDIA Volta GV100. Ty jsou ale vyráběny společností TSMC, zatímco AMD chce využít proces 12LP svého letitého partnera, GlobalFoundries. Ohlásil to sám CTO společnosti, Mark Papermaster, který rovněž dle wccftech potvrdil, že výroba pomocí tohoto procesu započne už v prvním kvartálu příštího roku a brzy poté můžeme na trhu očekávat nové produkty řad Ryzen a Vega. 
 
 
To je jistě dobrá zpráva, ale poněkud se nám kvůli ní zamotávají plány společnosti AMD, které předtím byly vcelku jasné. Očekávalo se, že v příštím roce přijdou na trh "Ryzen Refresh" založené stále na 14nm (či 14nm+) procesu a budou představovat jen mírné vylepšení.
 
starší roadmap AMD

Pak už se očekával příchod rovnou 7nm procesorů a AMD samotné udávalo, že opravdu chce ze 14nm technologie skočit rovnou ke 7 nm. To už evidentně neplatí. Co nového nám ale Papermaster prozradil?
 
 
O samotném procesu 12LP jsme se dozvěděli, že představuje 15% zlepšení hustoty uložení prvků a přes 10 % vyšší výkon, ale ne ve srovnání s 14LPP firmy GlobalFoundries, ale se 16nm procesy FinFET. Na tom je mimochodem založena i generace NVIDIA Pascal. 
 
Server wccftech sice mluví o začátku výroby v prvním kvartálu 2018, ale prezentace uvádí první pololetí onoho roku, takže uvidíme. A pak tu máme také zmínku o automotive, takže to si zase můžeme dát do souvislosti s vývojem AI čipů pro Teslu.
 
Nyní je tak otázka, zda nástup 14nm Ryzen Refresh stále platí, nebo už půjde o 12nm procesory. Stejně tak nevíme, zda připravovaná Vega 11 také bude 14nm, nebo už 12nm a jak vůbec tyto plány zapadají do starších roadmap firmy AMD. Jako nejpravděpodobnější se jeví to, že ohlášený proces 14LPP+ bude prostě nahrazen procesem 12LP, což by bylo jedině dobře, neboť od něj lze očekávat lepší výsledné produkty. 
 
Zdroj: wccftech
reklama