reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD načíná novou kapitolu spolupráce s Microsoftem

7.10.2019, Jan Vítek, aktualita
AMD načíná novou kapitolu spolupráce s Microsoftem
Pouze začátek by mělo být to, že AMD pro Microsoft připravilo speciální edici APU využitých v nových počítačích Surface. Očekávat máme dle Anandtechu mnohem hlubší a provázanější spolupráci. 
AMD si pro Microsoft připravilo APU, na němž v marketingových materiálech jasně čteme Ryzen Microsoft Surface Edition. Jde o speciální verzi, která s 15W TDP nabízí 11 CU grafiky Vega, zatímco ostatní běžné verze mají se stejným TDP maximálně 10 CU, anebo pak 11 CU s 35W TDP. Nejde tak o nic převratného, co by jiné firmy mohly Microsoftu závidět, ale rozhodně to ukazuje na nadstandardní vztahy obou firem.
 
Ovšem dalo by se říci, že tyto vztahy jsou nadstandardní už dávno, neboť AMD pro Microsoft tvoří speciální APU využívané v herních konzolích a v jejich případě to skutečně je speciální hardware. Ovšem dle serveru Anandtech jsou Ryzen Microsoft Surface Edition jen nesmělým odrazovým můstkem pro další spolupráci. 
 
 
Server Anandtech zpovídal dva výkonné pracovníky firmy AMD. Jack Huynh a Sebastien Nussbaum uvedli, že jejich firma pracuje na celé řadě speciálních produktů chystaných pro Microsoft, přičemž tato spolupráce zabere několik let a týkat se pochopitelně bude několika produktů. Nový AMD Ryzen 7 3780U pro Microsoft můžeme považovat jen jako začátek, který byl před dvěma lety zvolen jako jistota. Více času pro něco "speciálnějšího" nebylo takže si AMD připravilo aspoň tuto 15W verzi. 
 
Jak už bylo řečeno, Microsoft je dobře známý partner pro divizi AMD Semi-Custom, což znamená, že vztahy obou firem jsou už dávno navázány a týkají se spolupráce na vývoji hardwaru i softwaru včetně ovladačů. Co se týče hardwaru, Microsoft prý přispěl především v oblastech energetické efektivity a regulace napětí, z čehož může AMD těžit i při vývoji ostatních procesorů. 
 
Pro AMD je taková spolupráce výhodná i z hlediska marketingu a je jen dobře, že jeho APU jsou v produktových materiálech nových Surface vidět a značka Ryzen vedle Microsoftu na jednom čipu jednoznačně ukazuje na to, že z AMD přestává být ošklivé káčátko a Popelka, kterou je třeba ukrýt, aby zákazníkovi neušpinila rukáv. Ostatně pro AMD byla důvěra zákazníků vždy problémové a bolestivé místo. Máme tím na mysli především širokou neodbornou veřejnost, pro niž Intel vždy byl a stále je synonymum pro PC a AMD se bralo jako "ta druhá firma" pro socky, které na Intel nemají. Sebevýhodnější hardware pak nezaujme, dokud takové přesvědčení v myslích lidí přetrvá, a právě proto je pro AMD důležité se nejen dostat do nabídky renomovaných výrobců, což se mu už daří, ale být vedle nich také viděno jako partner, s nímž se tito výrobci mohou chlubit. 
 
My se tak můžeme těšit na to, co dalšího spolupráce AMD a Microsoftu přinese. Dle očekávání to bude další generace APU s označením Microsoft Surface Edition, ale co ta nabídnou, to nelze zatím říci. 
 
Zdroj: Anandtech


reklama