reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD odpovídá na narážky Intelu o EPYC jako slepenci

19.7.2017, Jan Vítek, aktualita
AMD odpovídá na narážky Intelu o EPYC jako slepenci
Intel se při příležitosti vypuštění svých nejnovějších procesorů Xeon Skylake SP "Purley" pustil do konkurenčního AMD, které do této doby v posledních letech mohlo jen přehlížet. Nyní už je situace zcela jiná, ovšem co říkají na narážky Intel zástupci AMD?
Už v původním článku, který mapoval prezentaci firmy Intel a její připomínky ke konkurenční platformě EPYC jsme přinesli prvotní reakci firmy AMD, která byla věcná a strohá. I v dalších částech této slovní výměny si AMD zachovává klid, který ze slidů prezentace Intelu zrovna nečiší. Tam jsou naopak znát emoce a snaha útočit i diskutabilními hesly, čímž myslím třeba narážku na "dohromady slepená jádra" nebo překabátěný desktopový procesor pro serverové využití. 
 
 
Skoro to vypadá, jako by si AMD nyní užívalo toho, že na tyto narážky Intelu může reagovat se stoickým klidem a bez emocí. Nové vyjádření přinesl Scott Aylor z Enterprise Solutions firmy AMD na EPYC Tech Day, který shrnul vše, co se na daném setkání probíralo. 
 
"Objevila se teorie, že EPYC jsou prostě jen čtyři desktopové procesory slepené dohromady. Když se ale podíváte na dnešní prezentace, je tu Mike Clark a jeho informace o kapacitě paměti a v jádře zabudovaných funkcích, pak tu máme Kevina hovořícího o bezpečnostních vylepšeních, následuje Jerry hovořící o rezervní paměťové propustnosti mezi jednotlivými zařízeními a pak i Sam s deterministickými funkcemi pro podnikové účely, které naše konkurence nenabízí. Pak si snad uvědomíte, že toto opravdu není jen procesor slepený ze čtyř desktopových jader."
 
Scott Aylor dále uvedl, že AMD bylo s to vyrobit monolitický procesor, ale to by znamenalo kompromisy, jež by v důsledku srazily celkové snažení. Taková jádra by byla příliš velká a příliš složitá pro výrobu a to, co zajišťuje dobrou funkci výsledného rozkouskovaného procesoru, je právě sběrnice Infinity Fabric. 
 
 
AMD přitom samo přiznává, že Zen a EPYC se konkurenčním procesorům Intel pro HPC nevyrovná ve všem. Je tu především pouze 2x 128bitová implementace FMA, přičemž už Haswell měl 2x 256bit a Skylake-SP má aktuálně 2x 512bit s novými AVX-512. Jenomže to může přijít vhod právě v oblasti HPC, ale pak tu je daleko větší trh s datovými centry a prostými servery, kde Zen dokáže poskytnout konkurenceschopný výkon. To ostatně ukázali zástupci firem Google, Facebook, Amazon, Microsoft, Baidu, Alibaba, Tencent a AT&T, kteří všichni na EPYC Tech Day vyjádřili firmě AMD podporu. 
 
Z těchto informací si můžeme odnést to, že AMD se ani nesnaží moc zakrývat, že rozhodnutí poskládat procesory EPYC ze čtyř jader vychází částečně z toho, že jejich samostatná výroba je jednodušší, než kdyby šlo o monolit. K tomu se chce jen dodat, že je i mnohem levnější, neboť i vývoj a odstartování výroby pak vyžaduje daleko méně prostředků, když je možné ta samá jádra použít napříč různými produkty - Ryzen, Threadripper, EPYC. 
 
Zdroj: AMD
reklama