reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD opravuje chybný firmware, který vypínal jádra u Ryzenu 7600X

15.1.2023, Milan Šurkala, aktualita
AMD opravuje chybný firmware, který vypínal jádra u Ryzenu 7600X
AMD řeší v posledních týdnech několik problémů a před pár dny se přidal další. Nový firmware AGESA 1.0.0.4 totiž na některých kusech Ryzenu 5 7600X vypínal jedno nebo i dvě ze 6 jader, případně procesor vůbec nenaběhl.
Chyby se nevyhýbají nikomu a v posledních týdnech se v tomto nedaří společnosti AMD. Zatímco kauza napájecích konektorů Nvidie už poněkud utichla, AMD řeší problémy s chlazením a reklamacemi Radeonů RX 7900 XTX, vedle praskajících čipů Radeonů (zatím podezřelá neověřená kauza) tu máme chybu ve firmwaru AGESA ComboAM5PI 1.0.0.4. Tento firmware dovoluje úpravu TDP i pro nejnovější Ryzeny 7000 bez přídomku X, nicméně přinesl také jeden závažný problém. Některým uživatelům s procesorem Ryzen 5 7600X totiž deaktivoval jedno nebo dvě jádra, případně procesor vůbec nenaběhl.
 
AMD Ryzen 7000
 
Problém se týkal těch majitelů, jejichž Ryzen 5 7600X byl složen ze dvou CCD a nikoli jen z jednoho. Vypadá to, že zde byl problém s detekcí odpojeného CCD a firmware deaktivoval první jádro (Core 0) v dobrém chipletu. To ale některé základní desky využívají k bootování. Výsledkem bylo, že buď desky bez prvního jádra vůbec nenaběhly, nebo sice naběhly, ale s nižším výkonem, protože procesor přišel o jedno jádro (a v některých případech došlo dokonce k deaktivaci dvou jader). AMD už vydalo opravenou verzi firmwaru, to ale výrobci základních desek teprve budou zpracovávat do nových verzí BIOSů. Společnosti MSI nebo Asrock BIOSy s vadným firmwarem AGESA 1.0.0.4 stáhly z oběhu, u Gigabytu to trvalo o něco déle, ale tyto BIOSy už zde také nejsou ke stažení.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama