reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD přichází s SoC Ryzen V1000, konkurencí i pro Intel Gemini Lake

19.2.2018, Jan Vítek, aktualita
AMD přichází s SoC Ryzen V1000, konkurencí i pro Intel Gemini Lake
Společnost AMD si připravila novou řadu System on Chip, které označuje za Ryzen V1000 a my víme, že půjde o konkurenci pro Intel Gemini Lake. Uplatnit se tak mohou v nettopech, netboocích či jiných úsporných počítačích. 
Byla jen otázka času, kdy AMD začne více využívat svou architekturu Zen i pro nízkospotřebové procesory, či spíše SoC integrující vše možné. Intel má aktuálně na trhu čipy Gemini Lake, což jsou různá Pentia a Celerony s velice nízkou spotřebou (TDP typicky 10 W), jež lze najít v různých mini PC, levných mobilních počítačích či tzv. embedded systémech. 
 
 
To samé by mělo platit také pro Ryzen Embedded V1000, což tak budou nepaticové čipy využívané také na SOM-5871, desce od společnosti AdvenTech. My jako běžní spotřebitelé bychom se s nimi ale mohli setkat právě v nettopech či netboocích a logicky by nás mohla zajímat především jejich grafika. 
 
Není totiž divu, že AMD založilo řadu V1000 na Raven Ridge, takže lze říci, že jde o nízkospotřebové verze těchto APU. Nicméně TDP se sice bude pohybovat až na 12 wattech, ale vystoupat může až ke 54 wattům, takže ve skutečnosti půjde o celkem širokou řadu značně se lišící výkonem nabízených modelů. Očekávat můžeme, že ty nejlepší také budou mít GPU Vega 11 s celkem 704 Stream procesory, podporou H.265, VP9 či rozlišení 4K. Uvidíme ale až někdy později, co konkrétního AMD představí. 
 
Zdroj: Guru3D


reklama