reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Renoir: nová APU už v lednu?

11.11.2019, Jan Vítek, aktualita
AMD Renoir: nová APU už v lednu?
Můžeme být velice zvědaví na to, v jakém světle se ukáže příští generace APU od společnosti AMD. Očekáváme totiž už přechod na 7nm výrobní technologii a snad už i podstatný nárůst výkonu. 
Pokud ale máme očekávat AMD Renoir a nástup už v lednu 2020, je třeba upozornit, že půjde s největší pravděpodobností pouze o mobilní čipy. Ostatně desktopová APU třetí generace pro AM4 (Picasso) jsou na trhu teprve od poloviny tohoto roku a i když nic zásadního nepředvedla, AMD je přece jen nebude už po tak krátké době nahrazovat novou generací. To mobilní Picasso jsou na trhu už právě od začátku tohoto roku. 
 
 
Lednovému představení nových procesorů nahrává i to, že se o nich objevují nové fámy, a to ve zvýšené míře. Lisa Su zatím potvrdila jen to, že APU Ryzen 4000 dorazí na začátku roku 2020, ale to obvykle znamená prostě někdy v prvním kvartálu. Mělo by to být ale hned zkraje, a to na CES 2020. 
 
 
Dle nejnovějších a nezaručených informací se dočkáme alespoň 12 CU, jak na zveřejněném snímku ukazuje označení B12. Spekuluje se ale i o tom, že ty nejvýkonnější verze mohou mít až 15 CU, čili 960 Stream Procesorů, zatímco 12 CU by znamenalo oproti starším generacím jen navyšení o 64 jader na 768 SP.  
 
Modely s 15 CU, pokud se ale vůbec plánují, by mohly dorazit později. Ostatně dnešní mobilní APU také nejdříve přišly s jen 10 CU a model s 11 CU byl uveden na trh až letos na podzim. 
 
Dále se očekává, že nová APU budou založena stále ještě na architektuře Vega, o čemž se ostatně mluví již dlouho. Těžko říci, proč se AMD rozhodlo zde nevyužít novou RDNA a Navi, která by se měla v APU předvést v lepším světle než Vega. Co se týče výkonu grafiky, můžeme očekávat už překročení hranice 2 TFLOPS, ale to bude záviset i na taktech. S až 45W TDP by to ale snad mělo být možné, zvláště když se využije 7nm proces. 
 
Otázka je i ta, do čeho se firmě AMD vůbec bude chtít jít a jak byla vyhodnocena situace s paměťovým trhem. Grafický výkon APU z velké části závisí na propustnosti hlavní operační paměti PC, respektive je to známé úzké hrdlo a pochopitelně nemá smysl zvedat výkon integrované grafiky, když ji budou brzdit paměti. Takže uvidíme. 


reklama