reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Renoir U zvládne v zátěži fungovat i bez chladiče

15.6.2020, Jan Vítek, aktualita
AMD Renoir U zvládne v zátěži fungovat i bez chladiče
Fritzchens Fritz, dobře známý díky svým detailním fotografiím počítačových čipů, tentokrát zaujal testem APU Ryzen 3 4300U generace Renoir, které pod infračervenou kamerou fungovalo zcela bez chladiče.
Fritzchens Fritz si tak vzal na pomoc mobilní APU Ryzen 3 4300U, čili nepřekvapivě ten nejslabší model z rodiny Renoir, který nabízí 4 fyzická procesorová jádra a vedle nich grafiku Vega 5 s 320 Stream procesory (5 CU). Toto APU má konfigurovatelné TDP mezi 10 a 25 W, nicméně i tak by se dalo očekávat, že bude vhodné je provozovat alespoň s pasivním chladičem. 
 
 
Namísto toho byl Ryzen 3 4300U zcela obnažen a Fritz na něj namířil infračervenou kameru, která ukázala, které jeho části se v daných testech zahřívají nejvíce. Ukázalo se, že v tomto APU bylo aktivní jen jedno ze dvou CCX, čili ona čtyři procesorová jádra zde nejsou rozdělena po dvou mezi dva CCX, což je vzhledem k plánování procesů a jejich přesouvání mezi jádry ta vhodnější varianta. 
 
 
Experiment trval přibližně 10 minut a zahrnovat jednak test procesorových jader pomocí Cinebench R15, v němž bylo APU stabilní a také zvládlo rovněž bez jakéhokoliv chlazení provozovat Crysis a povedlo se získat skóre 3DMark TimeSpy. 
 
 
Dá se tak říci, že Ryzen 3 4300U zvládá svůj provoz i bez chladiče, i když je otázka, zda by dlouhodobý provoz APU nepoškodil. Bližší informace se ale nedozvíme a odečíst teploty z videa také nelze. Ostatně to vypadá, že čip samotný je chladnější než jeho okolí, což je zřejmě dopad odlišné emisivity křemíku od okolního substrátu a/nebo snad zrcadlově vyleštěného povrchu čipu.


reklama